31 toukokuuta, 2019

Bill Gates innostui Suomen historiasta













Microsoftin perustaja ja maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva Bill Gates 
suosittaa blogissaan sarjaa kirjoja kesälukemiseksi. 
Yksi kirjoista on Jared Diamondin Upheaval, joka kertoo tosielämän esimerkein yhteiskuntien tavoista kohdata kriisejä.

Gates sanoo, että hänen suosikkiesimerkkinsä on Suomen yhteiselo Neuvostoliiton kanssa toisen maailmansodan jälkeen.
– En ollut koskaan aiemmin tajunnut kysyä tätä kysymystä, mutta miksi Suomi on kuin Skandinavia eikä kuin Itä-Eurooppa, Gates pohjustaa viitaten talvisotaan ja Neuvostoliiton hyökkäykseen.

Gates katsoo Suomella olevan vahva ainutlaatuisuuden tunne, ja maa oli päättänyt säilyttää itsenäisyytensä. Samalla tajuttiin sodan jälkeiset uudet realiteetit.
– Vaikka Suomi oli ylpeä, se oli myös realistinen. Se ymmärsi, että jos venäläiset halusivat vallata maan, he tekisivät niin, Gates kirjoittaa kirja-arviossaan.

Suomen ratkaisuna oli todistaa Neuvostoliitolle, että Suomi oli sille hyödyllisempi kumppanina kuin nukkevaltiona. Seurauksena oli paitsi taloudellinen menestys, toisaalta myös suomettuminen, eli suurvallan huomiointi päätöksenteossa.
Samalla Gates huomauttaa, että suomettumisesta puhuneet diplomaatit edustivat maita, jotka eivät koskaan auttaneet Suomea toisen maailmansodan aikana.

– Ihmeellisesti tällä tavalla Suomi ei vain säilyttänyt asemaansa itsenäisenä demokratiana, vaan myös teki itsestään korvaamattoman venäläisille länsimaisen teknologian lähteenä ja Neuvostoliiton ikkunana länteen.

Ei kommentteja: