17 joulukuuta, 2015

82 miljardia suomalaisten rahaa "laiskottelee"

Kuvahaun tulos haulle euro

Suomalaiset ovat turvallisuushakuisia sijoittajia, suomalaisten talousasenteita ja -suunnitelmia kartoittanut kyselytutkimus kertoo.
Suomalaisen finanssikonserni Investiumin teettämän kyselyn mukaan 32 prosenttia suomalaisista kertoo pelkäävänsä arvopapereihin sijoittamista.

Suomalaisten suosituin sijoituskohde ja säästämismuoto ovat säästötilit. 59 prosenttia kyselyn vastaajista, jotka säästävät tai sijoittavat rahojaan, kertoivat suosivansa säästötilejä.

– Suomalaiset pyrkivät sijoittamisen sijaan säästämään rahaa pankkitileilleen. Selvityksemme mukaan yli kolmasosa suomalaisista pitää rahojen säilymistä tärkeämpänä kuin tuoton saamista, Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen sanoo yhtiön tänään julkistamassa tiedotteessa.

Lähes 82 miljardia euroa laiskaa rahaa tileillä

Investium viittaa tutkimuksessaan Suomen Pankin tilastoon. Sen mukaan suomalaisten kotitalouksien euromääräiset talletukset Suomen rahalaitoksissa olivat 81,8 miljardia euroa lokakuun lopussa.

Näiden talletusten keskikorko oli Suomen Pankin mukaan 0,32 prosenttia. Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli marraskuussa -0,2 prosenttia, joten tallettajan tuotto ilman veroja on tällä hetkellä puolen prosentin luokkaa.

– Jos tästä valtavasta 80 miljardin euron rahasummasta edes murto-osa olisi kulutuksessa tai sijoitettuna tuottavasti, voi vain arvailla, minkälainen piristysruiske se olisi taloudelle ja yhteiskunnalle, Laitinen sanoo.

Investium kiinnittää huomiota siihen, että pahimmillaan inflaatio syö pankkitileillä olevien rahojen arvoa vuosittain.

– Selkeä trendi on, että pankit alkavat veloittaa asiakkailtaan talletuksista. Esimerkiksi Nordea alkaa periä osalta yritysasiakkaistaan negatiivista talletuskorkoa, Investiumin tiedotteessa kirjoitetaan.

Suuri osa suomalaisista ei säästä eikä sijoita

Investiumin mukaan suomalaisten turvallisuushakuisuutta selittävät kokemukset omasta sijoitusosaamisesta ja perinteet.

Suomalaisista huolestuttavan harva, vain 13 prosenttia kyselyyn vastanneista, pitää sijoitustietämystään hyvänä, Investiumin tiedotteessa päivitellään.

– Käytämme valtavasti aikaa arkisten ostopäätösten tekemiseen, mutta sijoittamisen kohdalla meistä valtaosa nostaa kädet pystyyn. Suosittelen jokaista tekemään henkilökohtaisen säästö- ja sijoitussuunnitelman, jota noudattamalla saa pitkäjänteisyyttä omaan sijoittamiseen, Laitinen sanoo.

Kyselyyn vastanneista 38 prosenttia ei sijoita tai laita rahaa säästöön. Kyselyn mukaan rahan puute on selvästi yleisin syy (78 prosenttia vastaajista) olla säästämättä tai sijoittamatta.

Mihin olet sijoittanut rahojasi? (Ne, jotka ovat vastanneet säästävänsä tai sijoittavansa)
  • Erilliselle pankkitilille (esim. säästötili, korkotili, määräaikaistalletus): 59 %
  • Arvopapereihin (osakkeet, rahastot yms.): 53 %
  • Omaan asuntoon: 40 %
  • Käyttötitille: 29 %
  • Vakuutuksiin: 17 %
  • Sijoitusasuntoon: 13 %
  • Omistan maata tai metsää: 10 %
  • Muu: 4 %

Näin tutkittiin

Tutkimus toteutettiin kesäkuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset. Tutkimukseen vastasi 1 000 vastaajaa ja tutkimusotos oli tekijöiden mukaan kansallisesti edustava.                    

 

Ei kommentteja: