– Osastonhoitaja kertoi osastotunnilla, että jälkiruoka loppuu ja tilalle tulee salaatti. Salaatti on kyllä tavallaan terveellisempää, mutta siinä ei ole sitten energiaa yhtään, painottaa useita vuosia hoitotyötä tehnyt hoitaja.

Hän huomauttaa myös, että kaikki vanhukset eivät halua tai edes pysty syömään salaatteja. Hoitaja pelkää vanhusten yleisvoinnin heikkenevän, kun esimerkiksi kiisselistä saatava energia ja neste vähenevät jälkiruoan vaihtuessa salaatiksi. Hoitaja pelkää muutoksen heikentävän vanhusten voimia ja johtavan jopa tapaturmiin.

Hoitaja ei ymmärrä, millä perusteella jälkiruuasta ollaan luopumassa. Hän korostaa jälkiruuan merkitystä vanhuksille sekä hyvän mielen että ravitsemuksen näkökulmasta. Hoitaja sanoo, että hänen kritiikkinsä  kohdistuu Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksentekoon.

Hoitaja pitää päätöstä jättää jälkiruoka pois lounaalta erittäin huonona, koska laitoshoidon osastolla asukkaat ovat käytännössä vuoteessa suurimman osan ajastaan. Heillä on vain vähän vaihtelua arjessa, ja monella voi olla huono ruokahalu ja makuaisti hukassa.

– Nykyisin ruokalistalla on jälkiruoka sekä lounaalla että illallisella. Usein se on kiisseliä, jota on helppo syödä ja niellä. Kiisselin poistolla he jäävät ilman tarvitsemaansa energiaa. Jos he eivät saa energiaa, he eivät jaksa syödä, hoitaja korostaa vanhusten syöttämisen ja ruuan energiapitoisuuden tärkeyttä.

MIKSI ihmeessä vanhuksilta maukkaat kiisselit kiellettiin ? Rahanko takia ?????

Vanhukset syövät mielellään jälkiruuaksi kiisseleitä. Niistä he saavat energian lisäksi nestettä, mikä estää elimistöä kuivumasta