08 joulukuuta, 2023

The Guardianin toimittaja saunoi Tampereella ja "ymmärsi", miksi Suomi on maailman onnellisin maa

Kuvakaappaus The Guardianin verkkosivuilta. Jutun pääkuvan on ottanut valokuvaaja Heidi Holma ja muut kuvat Krista Keltanen.

Brittiläinen The Guardian -lehti ylistää suomalaista saunakulttuuria tuoreessa reportaasissaan Tampereelta.

Varsin seikkaperäisessä jutussa toimittaja Miranda Bryant vierailee Rajaportin saunassa ja Rauhaniemen kansankylpylässä Tampereella.

Rajaportin sauna ja Rauhaniemen kansankylpylä kuuluvat Tampereen vanhimpiin yleisiin saunoihin.


Jutun otsikko kuuluu vapaasti suomennettuna: Saunan salaisuus: Tästä syystä Suomi on maailman onnellisin maa.

”Minun ei kuulemma pidä hämmästyä, jos joku vanhempi saunoja pyytää minua jynssäämään selkäänsä. Minua neuvotaan vain jynssäämään. Silloin voin ymmärtää jotain olennaista suomalaisesta saunakulttuurista ”, Bryant kirjoittaa (jälleen vapaasti suomennettuna).

Juttu julkaistiin The Guardianin verkkosivuilla itsenäisyyspäivänä.


BRYANT pohdiskelee kirjoituksessaan saunakulttuurin vaikutusta siihen, että The World Happiness -raportti on valinnut Suomen jo kuusi kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi.

Jutussa saunomisen kuvaillaan olevan suomalaisille terapiaa, yhteisöllinen rentoutumisriitti. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa saunominen ei ole etuoikeutettujen ylellisyyttä vaan koko kansan hupia, Bryant kirjoittaa.

Hän kertoo, että monilla tavallisilla suomalaisilla on sauna kotona, ja osa vanhemmista suomalaisista on jopa syntynyt saunassa.

Bryantin mukaan Suomessa yleiset saunat keräävät yhteen ihmisiä kaikista kansankerroksista. Löylyissä (lausutaan jutun mukaan low-lu) ihmiset kohtaavat toisensa titteleistä riisuttuina ja tasaveroisina.

Vaikka sauna on syntynyt alun perin käytännön tarpeisiin – lämmön lähteeksi ja paikaksi peseytyä –  nykyään sen merkitys pureutuu syvemmälle, jopa niin syvällisiin kysymyksiin kuin ”Mitä on olla ihminen”, Bryant kirjoittaa.

”Arkipäiväisyydestään huolimatta sauna on suomalaisille pyhä paikka”.

Bryant testaa saunomista tietenkin myös itse, ja hän käy myös pulahtamassa kolmeasteisessa Näsijärvessä.

Oloaan hän kuvailee kokemuksen jälkeen ”euforiseksi”.


Kommentoin:

On hyvin ymmärrettävää Brittiläisen Mirandan uutuudenviehätys "Suomen-saunamaistiaisiin".

Mutta - kuten kaikki vanhemmat Suomalaiset tietävät: Saunoissa on aina tapahtunut kaikkea maanpäällistä mahdollista ja tapahtuu tänäpänäkin.

Ei kommentteja: