Suomalaisessa aavekaupungissa kompassitkin sekoavat.
Kun kompassi pyörii levottomasti ympyrää, ihminen pelästyy.
Niin käy outojen tapahtumien Jussarössä.
Niin käy outojen tapahtumien Jussarössä.
Läntisen Uudenmaan ulkosaaristossa sijaitseva Jussarö on toiminut satamana ainakin 700 vuotta. Vaikka saarella on ollut vaikea asua, satamana se toiminut loistavassa paikassa väylien solmukohdassa. Ensimmäiset pysyvät asukkaat tulivat saarelle 1700-luvun lopussa.
Jussarön alue on kuitenkin ollut merenkulun kannalta erittäin hankala ja vaarallinen. Kompassit menevät siellä sekaisin. Haaksirikko vaanii varomatonta.
Tältä saaristoalueelta on löydetty ainakin kymmenkunta vanhaa laivahylkyä. Jotkut niistä ovat varsin arvokkaita. Hylyistä on löydetty muun muassa entisaikojen ylellisyystarvikkeita, rahoja ja posliinia.
Kompassit menevät alueella sekaisin saaren runsaiden malmiesiintymien vuoksi.
Jo 1800-luvulla saarella louhittiin malmia muutamia vuosia. Syvimmät kaivannot ulottuivat jopa 50 metrin syvyyteen. Seuraavan kerran kaivos toimi vuodesta 1961 vuoteen 1967.
Nykyään saarella on paljon autioita, pahasti ränsistyneitä rakennuksia ja vanhoja kaivostyöläisten asuntoja.
Nykyisin Jussarön saari on matkailukohde, jossa käy vuosittain noin kymmenen tuhatta turistia.
Ensi kesäksi saarelle ollaan kunnostamassa majoitustiloja noin kahdellekymmenelle yöpyjälle. Tarkoitus on tarjota turisteille bed & breakfast -tyyppistä palvelua. Majoitustiloja tehdään vanhalle merivartioasemalle ja toimistorakennukseen.
Myös kutsuvenetaksitoimintaa viritetään.
Tarkempia tietoja jussaro.net.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti