01 heinäkuuta, 2019

Suomalaista idiotismia - osa 14





















5000 euron uhkasakko poistui. Katri sai kolme vuotta aikaa maalata talonsa hieman vaaleammalla punaisen sävyllä.

Vaaleanpunaista taloa koskeva farssi on päättymässä kompromissiin Vesilahdella. Kunta on poistanut 5000 euron uhkasakon talonsa ”väärän” väriseksi maalanneelta Katri Hakolalta ja tarjonnut hänelle mahdollisuutta asua edelleenkin vaaleanpunaisen talon seinien sisällä.

Vesilahden kunta oli aluksi ukaaseissaan tiukka. Kunta vetosi asemakaava-aluetta koskevaan rakennusohjeeseen, jonka mukaan vaaleanpunainen ei sovi 1950- ja 1960-luvun jälleenrakennuskauden talojen väriksi.

Katri maalasi talonsa vaaleanpunaiseksi kolme vuotta sitten. Talon väriä on puitu siitä alkaen, ja julkisuuteen kiista nousi toukokuussa. Aihe on herättänyt runsaasti keskustelua – pääasiassa vaaleanpunaisen värin ja vähemmän sääntelyn puolesta.

Lopulta Vesilahden kunta taipui kompromissiin ja höllensi tulkintaansa rakennusohjeista. Katri kertoo kunnan hyväksyneen kahdeksan uutta värivaihtoehtoa.

– Kaksi sävyistä sopi minulle. Tein toimenpideilmoituksen nykyistä väriä vaaleammasta vaaleanpunaisesta. Sain paperiin myös rakennustarkastajan leiman.

Katria huvittaa erityisesti se, että seiniin kolme vuotta sitten maalattu vaaleanpunainen on ehtinyt tässä ajassa haalistua melko tarkasti 
samansävyiseksi kuin nyt hyväksytty vaaleanpunainen.

Ei kommentteja: