Yhdysvalloissa poliitikoilla on tapana haukkua Pohjoismaita sosialistisiksi holhousvaltioiksi, mutta tosiasiassa esimerkiksi Suomessa ihmiset ovat vapaampia ja voivat paremmin kuin amerikkalaiset.
Tätä mieltä ovat Yhdysvalloissa asunut toimittaja-tietokirjailija Anu Partanen ja hänen puolisonsa, kirjailija Trevor Corson, jotka kirjoittavat pitkässä ja näyttävässä jutussa The New York Timesissa elämästään Suomessa vuoden takaisen muuton jälkeen.
Artikkelissa Suomea luonnehditaan erittäin positiiviseen sävyyn suorastaan ”kapitalistiseksi paratiisiksi”, jossa muun muassa korkeat verot luovat hyvät edellytykset tuottoisalle liiketoiminnalle.
Partanen ja Corson viittaavat tutkimukseen, jonka mukaan talouskasvu ja toimivat julkiset palvelut kulkevat käsi kädessä. Heidän mukaansa tämä tieto lienee monelle yllätys Yhdysvalloissa, jossa uskotaan ”myyttiin” siitä, että julkisiin palveluihin panostaminen hidastaisi talouskasvua.
Kirjoittajien mukaan kapitalistinen järjestelmä toimii jopa paremmin pohjoismaisella kaavalla, jossa työntekijöille on tarjolla hyvä palkkataso ja peruspalvelut, kuten koulutus ja terveydenhuolto. Korkeampaa veroastetta ei heidän mukaansa olisi amerikkalaisten syytä pelätä, sillä toimivampi julkinen sektori pitää ihmiset terveempinä ja yhteiskunnan toimivampana.
Partanen ja Corson myös ihmettelevät, että Yhdysvalloissa monet demonisoivat demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Bernie Sandersia ja puolueen kongressiedustajaa Alexandria Ocasio-Cortezia. Julkisen terveydenhuollon puolesta puhuvia poliitikkoja haukutaan vaarallisiksi radikaaleiksi.
Amerikkalaisessa järjestelmässä syvä epävarmuus leimasi työelämää,
lapsen päivähoitomaksut olivat taivaissa, terveydenhuolto oli kallista ja monimutkaista.
– Verrattuna elämäämme Yhdysvalloissa, tämä on fantastista, helsinkiläistynyt pariskunta kirjoittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti