Kaja Kallas on Viron uusi pääministeri. Kuva vuodelta 2019.Kaja Kallas on Viron uusi pääministeri. Kuva vuodelta 2019.
Kaja Kallas on Viron uusi pääministeri. 

Pääministeri toisessa polvessa

Uusi pääministeri, 43-vuotias Kaja Kallas, on elänyt koko elämänsä politiikan ympäröimänä.

Hänen isänsä, Viron politiikan merkkihenkilö Siim Kallas, oli mukana perustamassa reformipuoluetta vuonna 1994 ja toimi maan pääministerinä vuosina 2002–2003. Jo ennen tätä hän oli ollut Viron keskuspankin pääjohtaja, ulkoministeri ja valtiovarainministeri.

Kaja Kallas itse suuntautui aluksi lakiuralle ja työskenteli asianajajana Tarton yliopistosta valmistuttuaan. Vuonna 2003 hän oli harjoittelussa asianajotoimisto Hannes Snellmanilla Helsingissä.


Kun reformipuolueen puheenjohtajan paikka vapautui joulukuussa 2017, Kallas oli ainoa ehdokas uudeksi johtajaksi. Virallisesti hänet valittiin puolueen johtoon huhtikuussa 2018.Politiikkaan Kallas lähti vuonna 2011, kun hänet valittiin kansanedustajaksi Viron parlamenttiin eli Riigikoguun. Kausi jäi kesken, kun vuonna 2014 Kallas pyrki Euroopan parlamenttiin ja tuli valituksi Viron viidenneksi suurimmalla äänimäärällä. Hän teki Brysselissä näyttävää uraa, ja esimerkiksi Politico-lehti arvioi hänet vuonna 2016 yhdeksi vaikutusvaltaisimmista europarlamentaarikoista.

Kallaksen ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa tviitti hallitusneuvotteluiden jälkeen on kirjoitettu suomeksi. Kallas vastaa Twitterissä häntä onnitelleelle kansanedustaja Joonas Köntälle (kesk) ytimekkäästi:

– Kiitos!