31 maaliskuuta, 2021

Venäjä provosoi Eurooppaa

 Venäjän pommikoneet pelottelivat Nato-maita             ja aiheuttivat hälytyksiä eri puolilla Eurooppaa

Venäläiset Tupolev Tu-95 -pommikoneet lähestyivät useiden Nato-maiden rajoja maanantaina. Kuvituskuva.Venäläiset Tupolev Tu-95 -pommikoneet lähestyivät useiden Nato-maiden rajoja maanantaina. Kuvituskuva.
Venäläiset Tupolev Tu-95 -pommikoneet lähestyivät uhkaavasti useiden Nato-maiden rajoja. 

Venäjä uhitteli maanantaina useita sotilasliitto Naton jäsenmaita lennättämällä sotakoneitaan kohti niiden rajoja. Sotilasliitto kertoo asiasta tiedotteessa.

Naton mukaan venäläiset koneet tekivät alle kuuden tunnin sisään kaikkiaan kymmenen lähestymislentoa Pohjois-Atlantin, Pohjanmeren, Mustanmeren ja Itämeren alueilla. Sotilasliitto vastasi ”poikkeukselliseen toimintaan” lähettämällä omia koneitaan venäläisten perään.

Ensimmäisenä kaksi Venäjän Tupolev Tu-95 -pommikonetta lensi lähelle Norjan rannikkoa, mikä aiheutti hälytyksen Norjan ilmavoimissa. Norjan F-16-hävittäjät nousivat ilmaan ja seurasivat pommikoneita etelään, jossa ne uhmasivat myös Ison-Britannian ja Belgian ilmatilojen rajoja. Myös Britannia ja Belgia lähettivät Typhoon- ja F-16-hävittäjänsä matkaan tapauksen johdosta.

Myöhemmin kolme Mustallamerellä lentänyttä Venäjän armeijan konetta saivat peräänsä Turkin, Romanian ja Bulgarian hävittäjät. Lopuksi venäläinen Iljušin Il-38 -tiedustelukone pyöri vielä Itämerellä lähellä Nato-maiden rajoja, mikä sai sotilasliiton italialaisen hävittäjän nousemaan ilmaan.

Yksikään Venäjän koneista ei lopulta rikkonut Nato-maiden ilmatiloja. Sijaintitietoja välittävät transponderit eivät kuitenkaan olleet Venäjän koneissa päällä, mikä aiheutti Naton mukaan mahdollisen vaaran siviili-ilmailulle.

Venäjä ei ole kommentoinut maanantain lentoja mitenkään. Maa on kuitenkin äskettäin syyttänyt Natoa "hyökkäävästä asenteesta”. Nato-maiden ulkoministerit tapasivat viime viikolla Brysselissä.

– Useiden venäläisten koneiden torjuminen osoittaa Nato-joukkojen valmiuden ja kyvykkyyden turvata jäsenmaiden taivaita 24 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa, 365 päivää vuodessa, sotilasliiton prikaatikenraali Andrew Hansen toteaa puolestaan tiedotteessa.

Venäjän ulkoministeriön Nato-kartta hämmentää: puolet Suomesta puuttuu, Baltia osana Venäjää


Venäjän ulkoministeriö otti lauantaina länsimaiden Nato-politiikkaan kantaa tviitillä, johon on liitetty hyvin erikoinen kartta.

Tyylitellyssä kartassa näkyy Venäjä ja sotilasliitto Natoon kuuluvia länsimaita sekä Naton tukikohtia. Kartan vieressä näkyy vihainen mies esittelemässä karttaa sekä huudahdus: ”Venäläiset ovat tulossa!”

Erikoiseksi kartan tekee se, että Suomi näyttää laihtuneen reilusti itään päin ja Baltian maat on merkitty Venäjään kuuluviksi.

Sorry - venäläisetkö hakkerit poistaneet kartan...?!! 

Suomi, Ruotsi ja useita muita Natoon kuulumattomia maita, kuten Ukraina, on värikoodattu Natoon kuuluviksi.

Sotilastukikohtienkaan suhteen kartta ei ole ajan tasalla. Islantiin merkitty Naton sotilastukikohta Keflavikissa lakkautettiin vuonna 2006. Varsinaista tukikohtaa Islannissa ei enää ole, mutta Naton pilotit tekevät siellä harjoituslentoja kolme kertaa vuodessa. Kartta on harhaanjohtava myös siinä mielessä, että siihen ei ole merkitty yhtään Venäjän sotilastukikohtaa, vaikka niitä on kartankin alueella.

Nato 2030: Venäjä edelleen merkittävä uhka

Pilakuvan tarkoitus on ilmeisesti näyttää, että Venäjä olisi rauhanomainen ja Nato runsaine sotilastukikohtineen varsinainen riidanhaastaja. Viestiä korostetaan vielä Twitter-jaon tekstillä.

– Otamme Naton hyökkäävän asenteen huomioon ulkopolitiikkaan ja armeijaan liittyvässä suunnittelutyössä.

Tviitti viittaa ilmeisesti Nato-maiden ulkoministerien tapaamiseen viime keskiviikkona 24. maaliskuuta. Vaikka Suomi ei kuulukaan Natoon, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto osallistui kokoukseen Nato-kumppanuuden takia. Myös Ruotsi oli mukana tapaamisessa.


Ei kommentteja: