Perhoslaji on nimeltään kiinanmarjakääriäinen. Se kuuluu kasvinterveyslainsäädännön mukaan karanteenituhoojiin. Löydöksestä tiedotti ruokavirasto perjantaina 21.5. Vielä ei ole täyttä varmuutta lajin yleisyydestä tai merkittävyydestä.

Ruokaviraston mukaan kiinanmarjakääriäis-löydös on tiettävästi koko Euroopassa ensimmäinen. Havainnon tästä tuhoojasta teki feromonipyydyksen perhosille jättänyt suomalainen perhosharrastaja vuonna 2019. Kiinanmarjakääriäinen toimii samoin kuin omenakääriäinen: niiden toukat kaivautuvat omenaan ja syövät omenan siemeniä.

Kiinanmarjakääriäinen on täysikasvuisena ulkoiselta olemukseltaan noin sentin mittainen ja kiiltävä, väriltään ruskeahko. Pieniä kääriäisiä voi olla vaikea huomata silmämääräisesti. Tällä hetkellä Ruokavirasto ja Suomen perhostutkijain seura kartoittavat lajin levinneisyyttä. Kun kartoitus on saatu valmiiksi, voidaan arvioida mahdollisia torjuntatoimenpiteistä

–On mahdollista, että laji on levinnyt luontaisesti Venäjän itäosasta länsiosaan ja sitä kautta Suomeen, Ruokaviraston tiedotteessa pohditaan.

Ruokavirasto painottaa, ettei Venäjältä tuotaisi hedelmiä tai taimia ilman viranomaisten myöntämää kasvinterveystodistusta. Tämä edesauttaa kyseisen tuholaislajin levittämisen estämistä.