01 marraskuuta, 2021

Jenginuorten raaka katuväkivalta

vakivalta.jpg Viranomaiset ja vapaaehtoistyöntekijät ovat kauhuissaan. 

Helsingin ydinkeskustassa ja lähialueilla liikuskelee nuorten jengejä, jotka eivät kaihda koviakaan otteita. Moni jengiin kuuluva ei epäröi tarttua teräaseeseen saadakseen rahaa tai arvotavaraa. 

Valtaosa jengiläisistä on maahanmuuttajataustaisia, mutta mukana on myös kantasuomalaisia. Helsingin ydinkeskustassa ja Itäkeskuksessa ei tällä hetkellä ole kaikille nuorille turvallista myöhään illalla. 

Vallilassa kolmen alaikäisen epäillään puukottaneen nuoren miehen kuoliaaksi.  Ilmiö ei ole pelkästään helsinkiläinen, vaan samansuuntaisia tapauksia on ympäri Suomea. Puukotukset ja jengiytyminen liittyvät huumeisiin ja ryöstelyyn. Huumeet ja ryöstely eivät ole uusia asioita, ei edes alaikäisistä koostuvien jengien taustalla. 

Uutta on silmitön väkivalta. 

Puukkoa käytetään herkästi, ja se tekee ilmiöstä vaarallisen – meille kaikille. Monilla tekijöillä on nuorisokotitaustaa, mutta lastensuojelun ammattilaiset kertovat, että oireilevien nuorten tapauksiin on vaikea puuttua. Kun aiemmin näki, että lapsi on levoton, kaikki ei ole kunnossa tai nuori pyrkii karkuun, siihen puututtiin ennakoivasti. Nyt pitää vain odottaa, että jotain tapahtuu ja sen jälkeen  vasta ruvetaan toimimaan, kertoo alan asiantuntija.

Poliisilla on havaintoja myös puhtaasti tyttöjen ryhmistä, jotka ovat syyllistyneet esimerkiksi väkivaltarikoksiin.

Yksi tällainen tapaus sattui viime helmikuussa, kun noin 30 nuorta tyttöä oli kokoontunut kauppakeskus Sellon lähettyville Espooseen ja kahta tyttöä pahoinpideltiin. Poliisi epäilee rikoksista kahta yli 15-vuotiasta ja kolmea alle 15-vuotiasta tyttöä.

– Osalla jengeihin kuuluvista on maahanmuuttajatausta, mutta mukana on myös suomalaisia eli voitaneen todeta, että meillä on multietnisiä jengejä, joita on nähty myös muissa maissa.

Lastensuojelun ammattilaiset syyttävät lakimuutosta, joka vei kyvyn puuttua nuorten ongelmiin ajoissa.

Lainsäätäjä kiistää ongelman.

Ei kommentteja: