Kuvassa on Henri Viitanen, 44. Viitanen on vuodesta 2005 lähtien tehnyt työkseen metsästysmatkojen järjestämistä ympäri maapalloa. Matkailu Viitasen yrityksen kautta sijoittuu pääosin Afrikkaan ja Eurooppaan. Viitanen metsästää, sillä luonto on hänelle kaikessa monimuotoisuudessaan hyvin tärkeä osa elämää.

– Metsästäminen opettaa ihmiselle vastuuta. Lisäksi tietämys Suomen riistakannasta ja luonnosta myös karttuu. Metsästämällä pääsee liikkumaan luontoon ja monille se tarkoittaa myös koiraharrastusta, Viitanen kertoo.

– Itse riistalaukaus metsästäjälle ei ole maali tai päämäärä. Useimmiten metsästysreissu on saaliin kannalta tulokseton. Kaikki sitä ympäröivä on yhtä tärkeää. Metsästäjät eivät ole murhanhimoisia tyyppejä, jotka ampuvat kaikkea mikä liikkuu.

”Leijonan kaataminen oli jännittävä kokemus”

Viitasen mukaan monet, jotka harrastavat metsästystä, ovat tajunneet, että metsästysmatkailu on harrastus siinä missä muutkin. Siihen liittyvä toiminta ei olisi mahdollista, jos se ei olisi täysin laillista ja paikallinen riistakiintiön seuranta kulkee tiukan seulan läpi.

Viitasen metsästysmatkailu nousi esiin, kun hänestä kiertää kuva Twitteristä saaliinsa kanssa. Saalis on aikuinen leijona.

– Leijonan kaataminen oli jännittävä kokemus, jota vertaisin ison karhun kaatoon Suomessa. Kyseessä on villin luonnon suurpeto, Viitanen kertoo.

Leijonan uhanalaisuus huolestuttaa monia eläimen metsästyksen kritisoijia. Viitasen mukaan leijonan metsästyslupia tarkkaillaan koko ajan, ja lupia on niukasti. Niitä myönnetään kunkin maan leijonakannan perusteella.

– Kyseinen leijona kaadettiin Zimbabwessa, jossa on tietty riistanhoitokiintiö leijonille samoin kuin Suomessa on vaikkapa karhuille. 
Metsästäminen on paikallisille Zimbabwessa yhtä tavanomaista kuin meillekin täällä kotona, eikä leijonan kaataminen sinänsä ole yhtään erikoista.