Ylivieskalainen ex-palomies ja keksijä Pasi Sillanpään mukaan suomalaiset polttavat puuta huonommin kuin ruotsalaiset.

Syy ei ole hänen mukaansa kansassa, vaan kansan suosimissa tulisijoissa, joita on maassamme reilut kaksi miljoonaa. Suomalaisten tyypillinen tulisija on vanha ja jykevä takka, joka päästää reilusti pienhiukkaspäästöjä. Tuhansien kilojen takkoja ei noin vain hajoteta tai vaihdeta uudempiin, joiden päästövaatimukset ovat tiukemmat. Sen sijaan Ruotsissa ja Tanskassa tulisijat ovat tyypillisemmin kevyitä kamiinoita, joiden vaihtaminen ekologisiin käy helposti ja vaivattomasti.

Ennen vuotta 2013 valmistetut tulisijat eivät ole CE-merkittyjä, ja niiden päästöt voivat olla suuriakin.

– Meillä on aina lämmitetty tietyllä tavalla ja moni ei osaa sitä edes kyseenalaistaa. Meillä ei ole vain välitetty asiasta, Sillanpää sanoo.

Sillanpään keksinnön ansiosta takkaa ei olekaan pakko vaihtaa.

Patentoitu keksintö on yksinkertainen metallinen lisälaite, eikä edes sen toimintalogiikka ole monimutkainen.

Yksinkertaistaen Sillanpään keksintö, LumoX, ohjaa savukaasuja tulipesän takakautta palamaan puiden päälle. Se on tärkeää, sillä mitä paremmin savukaasut palavat tulipesässä, sitä puhtaampaa on piipusta ulos puskeva ilma.

Tyypillisesti vanhoissa takoissa palamisilma tulee huoneenlämpöisenä puiden alle aiheuttaen epäpuhtaan palamisen.

Mahdollisimman puhdas palotapahtuma vaatii myös korkeaa lämpötilaa. Sillanpään laite nostaa tulisijassa palavan puun lämpötilaa, mutta paloprosessi on itse hitaampi. Samalla piipun lämpötila laskee, mikä lisää paloturvallisuutta.

Sillanpään mukaan seurauksena on se, että puu palaa noin 25 prosenttia hitaammin ja pienhiukkaspäästöt vähenevät jopa 80 prosenttia. Hidas palaminen on tehokkaampaa lämmittämistä, joten myös puuta säästyy.

Pienhiukkasmäärien vähenemisen lisäksi palotapahtuma on kaunis. Palomiehet puhuvat ”tulikukosta”, joka näkyy, kun palokaasut saavat ilmaa ja palavat kauniin rauhallisesti. Sitä voisi verrata revontuliin


Idean keksintöönsä Sillanpää sai palomiehenä palokontissa, jota käytetään palomiesten kouluttamiseen.

Toistaiseksi Sillanpään keksintöä on myyty vasta satoja. Hän myöntää että pienenä keksijänä tuotekehitys ja hiukkastutkimukset ovat tuntuneet lompakossa.

Väitettä siitä, että Ruotsissa ja Tanskassa poltettaisiin puuta Suomea puhtaammin, pitää suhtautua varauksella.

– Kansainväliset luvut ovat harvoin vertailukelpoisia, koska eri maat laskevat niitä eri tavalla. On tietysti totta, että Suomessa on paljon vanhoja takkoja ja vanhaakin takkaa voi käyttää oikein.

Tutkimuksissa on saatu jopa kuusinkertaisia eroja pienhiukkaspäästöissä, kun on verrattu todella huonoa ja todella hyvää polttamista.

Vastaavasti uudet takat ja kamiinat voivat tuottaa merkittävästi päästöjä, jos käyttöohjeita ei noudateta. 

Parhaaseen tulokseen pääsee noudattamalla kulloisenkin tulisijan omia käyttöohjeita. Yleistäen korkea palamislämpötila heti sytytyksen jälkeen on erityisen tärkeää. Tähän päästään polttamalla kuivaa, pienikokoista puuta.

Sen jälkeen tärkeää on olla polttamatta täysiä pesällisiä.