Puoli vuotta Suomessa asunut Asalyan kertoo, mitkä asiat uudessa kotimaassa ovat yllättäneet. Suomalaiseen mökkimaisemaan Asalya rakastui heti.
Kaikki alkoi, kun Asalya käveli ensimmäistä kertaa uudella asuinalueellaan viime toukokuussa. Hän oli juuri muuttanut Helsinkiin.
– Kerrostalojen pihoilla pomppi jäniksiä, kaikkialla oli suuria kiviä ja rappujen ovien edessä oli oudot kenkäharjat, Asalya muistelee.
Citykaneihin, jääkauden jäänteisiin ja rappuralleihin ensimmäistä kertaa törmännyt Asalya päätti hetken mielijohteesta kuvata havaintonsa videolle ja julkaista videon Tiktokiin. Kun ensimmäisen video sai paljon näyttökertoja, Asalya innostui tekemään lisää Suomi-aiheisia videoita. @datgurl_asalya -nimimerkillä videoita julkaisevalla Asalyalla on Tiktokissa nyt yli kymmenentuhatta seuraajaa.
– Yli puolet seuraajistani ovat suomalaisia, mutta myös monet ulkomaalaiset ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita Suomesta, Asalya kertoo.
Alunperin motiivi videoiden tekemiseen oli se, että uuden kotimaan kulttuuri, ruoat ja tavat tuntuivat paikoittain hyvin hämmentäviltä. Moniin kysymyksiin ei löytynyt Googlesta yksioikoista vastausta, joten Asalya päätyi kysymään asioita suoraan Tiktok-seuraajiltaan.
Moni hänen videoistaan alkaakin tutulla lauseella: ”Suomalaiset, voisitteko selittää...” Videoilla hän ihmettelee milloin vispipuuroa, milloin taas bideesuihkua.
Tiktok-videolta näet, miten Asalya hämmästelee suomalaista perinneherkkua.
Uusi arki Suomessa lähti rullaamaan hyvin. Asalya tutustui nopeasti uusiin ystäviin, jatkoi tanssiharrastustaan paikallisessa tanssiryhmässä ja aloitti työt uudessa hankinta-alan työpaikassa.
– Ihmiset olivat todella energisiä, avoimia ja ystävällisiä, joka päivä oli jotain tekemistä, Asalya muistelee.
Normaalisti maaseutua kaihtava Asalya vietti perinteisen juhannuksen ystävänsä kesämökillä ja rakastui Suomen luontoon, saunomiseen, marjojen poimintaan ja yöttömään yöhön.
– En katunut muuttoa hetkeäkään.
Syksyn tullen arjessa tapahtui kuitenkin täyskäännös:
– Sen jälkeen, kun lämpömittarin lukema tipahti, minulla ei ole ollut hajuakaan, mihin kaikki ystäväni ovat kadonneet. Tuntuu, että kaupungin kadut ovat autioituneet, ihmettelee sosiaaliseen elämään tottunut Asalya. Hän myöntää, että uusi rauhallisempi elämäntyyli on vaatinut häneltä totuttelua.
”Suomalainen hiljaisuus”
– Ehkäpä ensimmäinen sana, joka tulee mieleeni suomalaisista, on kunnioittava. Minulla ei ole kertaakaan ollut epämukava olo suomalaisten seurassa. He arvostavat omaa ja toisten yksityisyyttä, Asalya pohtii.
Hän kertoo ihmetelleensä aluksi small talkin puutetta. Hän pelkäsi, että ihmiset ovat tylsistyneitä hänen seurassaan. Sosiaalinen Asalya on totutellut pikku hiljaa ajatukseen, ettei hiljaisuus ole kiusallista tai painostavaa, vaan mukavaa hiljaisuutta.
Hän kehuu myös suomalaisten kielitaitoa ja kertoo, että on erityisen vaikuttunut siitä, kuinka hyvin vanhemmatkin ihmiset puhuvat englantia.
– Kaikki pyytävät aluksi anteeksi huonoa kielitaitoaan, mutta puhuvatkin sitten täydellistä englantia.
Yksi suomalaisille tyypillinen tapa saa hänet kuitenkin pyöräyttämään silmiään: suomalaiset ovat Asalyan mukaan pakkomielteisiä talvesta ja puhuvat siitä toistuvasti ulkomailta Suomeen muuttaneille.
– Vuodenajasta riippumatta he puhuvat siitä taukoamatta. Kesälläkin, jos erehdyt kehumaan lämmintä säätä, niin ihmiset vastaavat ”odota vaan talvea, silloin on kylmää ja pimeää”.
Asalya ei ymmärrä, miksi valittaa jatkuvasti asiasta, jolle ei voi kuitenkaan tehdä mitään.
– Kaikki tietävät, että talvi on tulossa, täytyykö siitä jauhaa jatkuvasti? hän nauraa ja kertoo pitävänsä lumesta ja talviurheilulajeista.
Uusille tavoille
Paljon näyttökertoja Tiktokissa ovat keränneet myös videot, joilla Asalya kertoo, kuinka paljon ulkona juhliminen maksaa Suomessa. Alkoholin korkea hinta näkyy hänen mukaansa myös siinä, että juhlissa ihmiset ovat tarkkoja omista juomistaan, eikä jääkaapista sovi ottaa muiden juomia.
– Aiemmissa kotimaissani olen tottunut yhteisiin juomiin, mutta Suomessa olen huomannut, että tuntemattomat ihmiset saattavat jopa vaivaantua, jos tarjoudun tekemään heille drinkin, Asalya sanoo naurahtaen.
Alkoholia lukuun ottamatta Suomen hintataso on yllättänyt hänet positiivisesti. Esimerkiksi vuokran ja elintarvikkeiden hinnat ovat häneen mukaansa suunnilleen samat kuin Tšekissä, paikoittain jopa alhaisemmat.
Asalya kertoo, ettei ole puolen vuoden aikana välttynyt pieniltä kulttuurishokeilta. Eräs piinaavimmista yllätyksistä oli eräs tavallinen suomalainen kapistus, nimittäin yleisavain. Se tuli Asalyalle tutuksi kantapään kautta, kun hänen taloyhtiössään tarkistettiin pattereiden termostaatteja.
– Ovikelloni soi, mutta puhuin parhaillaan työpuhelua, enkä voinut avata ovea. Yhtäkkiä oveni aukaistiin ja huoltomies tuli avaimellaan sisälle asuntooni, meinasin saada sydänkohtauksen, Asalya kertoo.
Muutoin suomalainen kulttuuri on ollut Asalyan mieleen. Erityisesti hän pitää lounas-buffeteista, julkisissa kulkuneuvoissa olevista puhelimen latauspisteistä, kirjastoista ja karjalanpiirakoista.
Yksi suomalainen herkku ei kuitenkaan ole hänen mieleensä. Yksi hämmentävimmistä ruoista, mitä hän on Suomessa syönyt, on jokaisen juhlapöydän kruunu:
– Kirjoitin tämän muistiin, ”voileipäkakku”, Asalya tavaa lapulta, ja kertoo suolaisen liha- tai kalakakun olevan todella "hieman erikoisen makuinen."
Asalya suunnittelee tällä hetkellä jäävänsä Suomeen pitkäaikaisesti, ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi. Hän käy suomen kielen oppitunneilla, mutta uskoo, että hankalan kielen oppiminen voi viedä vielä vuosia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti