Ruotsalaislehti Expressenin poliittinen kommentaattori ehdottaa, että Ruotsi voisi Natoon liittymisen sijasta liittyä osaksi Nato-Suomea.
Viktor Barth-Kron pohtii analyysissään Ruotsin Nato-matkan koukeroita. Hän näkee Ruotsin Nato-pyrkimyksen olleen ”tuhoon tuomittu” jo ennen alkuaan.
– Olemme nähneet vasemmiston kansanedustajien poseeraavan PKK:n lipun kanssa Almedalenissa [sekä] kurdimyönteisten vasemmistoaktivistien ripustavan Erdoğan-nukkeja Tukholmassa, Barth-Kron kirjoittaa.
– Sitten tanskalais-ruotsalainen häirikkö Rasmus Paludan vyöryi radikaalin oikeistomedian kannustamana kuin syanidilla maustettu sipuli lohen päälle ja sytytti tuleen sekä Koraanin että kahden hallituksen diplomaattiset ponnistelut, hän jatkaa.
Yksittäisten syntipukkien etsimisen sijaan Barth-Kron näkee, että Turkin suhtautuminen Ruotsiin oli jo ennen ”viimeaikaisen sirkuksen” alkamista torjuva. Joitakin Turkin esittämiä vaatimuksia ei hänen mukaansa ole mahdollista täyttää Ruotsin demokratian puitteissa.
Näin ollen hän suuntaakin katseensa Suomeen, jonka historia ja maantieteellinen sijainti luovat hänen mielestään länsinaapuriimme verraten paremmat puitteet Nato-hakemuksen hyväksynnälle.
– Suomi on nyt ensimmäistä kertaa avautumassa – vaikkakin epämääräisesti – Nato-jäsenyydelle ilman Ruotsia, Barth-Kron kirjoittaa.
– Juuri Suomella on pitkä maaraja Venäjän kanssa sekä viimeaikaiset kokemukset Venäjän ”vaikutuspiirissä” elämisestä. Suomi oli myös, toisin kuin Ruotsi, osa tsaarin keisarikuntaa, jonka uudelleen luomisesta Moskovan haukat unelmoivat, hän sanoo.
Lisäksi Suomi piti Barth-Kronin mukaan kärsivällisenä pintansa, kun odotimme ensin Ruotsin hallituksen ”pitkittynyttä päätöksentekotuskaa” ja sitten Turkin lähes vuoden kestänyttä viivyttelyä maiden Nato-ratifioinnissa.
– Vaikka kyse on selvästi Ruotsista eikä Suomesta, Barth-Kron toteaa tuumaten, että enempää Ruotsi ei Suomelta voi vaatia.
Näin ollen Barth-Kron heittääkin ilmoille räväkän ehdotuksensa: Suomi voisi liittyä Natoon yksin, minkä jälkeen Ruotsi voisi liittyä osaksi Nato-Suomen autonomista puoliskoa.
– Ymmärrän tietenkin, että tämä ei ole kovin realistista. Mutta miten olisi, jos Gotlantia voitaisiin vuokrata ainakin symbolisella summalla rajoitetun ajan? hän pohtii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti