Helsinki-Vantaan lentoasema on palkittu Euroopan parhaana kokoluokkaa 15–25 miljoonan matkustajan lentokenttänä.

Lentoasemayhtiö Finavian tiedotteen mukaan tämä ASQ-palkinto (Airport Service Quality) palkinto perustuu matkustajien antamiin arvioihin. Niissä otetaan huomioon sekä asiakastyytyväisyys että palvelujen laatu.

– Olemme iloisia palkinnosta ja ylpeitä siitä, että lentomatkustajat ovat valinneet Helsinki-Vantaan parhaaksi lentokentäksi Euroopassa, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo tiedotteessa.

4000 matkustajan kommentit

ASQ-palkinnot myöntää lentoasemien kansainvälinen kattojärjestö Airports Council International (ACI). Ne jaetaan lentoasemille, jotka ovat alueensa ja kokoluokkansa parhaita.

ASQ-tutkimukseen osallistuu vuosittain lähes 400 lentoasemaa 95 maasta.

Sitä varten pelkästään Helsinki-Vantaalla haastatellaan vuosittain noin neljää tuhatta matkustajaa. He arvioivat muun muassa opastusta, asiakaspalvelua, lähtöselvitystä sekä ostos- ja ruokailumahdollisuuksia.

ASQ-tutkimusta varten haastateltiin noin neljäätuhatta matkustajaa.ASQ-tutkimusta varten haastateltiin noin neljäätuhatta matkustajaa.
Mittavia uudistuksia

Suomen vilkkainta lentoasemaa on viime vuosina uudistettu paljon. Kehitysohjelman myötä palvelu- ja ravintolavalikoimaa on kehitetty.

Lisäksi Helsinki-Vantaan lähtöaula, tuloaula ja turvatarkastus ovat uudistuneet. Uusi lähtö- ja tuloaula löytyvät terminaalilaajennuksesta, joka otettiin käyttöön joulukuussa 2021Uusi turvatarkastus avattiin maaliskuussa 2022.

 Uskomme, että olemme onnistuneet kehittämään lentoaseman, joka palvelee monipuolisesti eri matkustajien tarpeita ja lisää matkustuksen sujuvuutta.

Palkittu monesti

Helsinki-Vantaa ei napannut ASQ-palkintoa ensimmäistä kertaa. Viimeisen viiden vuoden aikana Finavia on saanut ASQ-palkinnon vuosina 2018, 2019, 2020 ja 2022.

Tällä kertaa yhtiölle irtosi myös kunniamaininta pitkäjänteisestä työstä asiakastyytyväisyyden eteen.

Helsinki-Vantaan palveluja kehutaan usein myös kansainvälisissä medioissa. Esimerkiksi matkailulehti Condé Nast Traveler rankkasi sen viime syksynä maailman kymmenenneksi parhaaksi lentoasemaksi.

Finnairin uuden bisnesluokan testannut Daily Mail puolestaan kuvaili taannoisessa jutussaan lentoaseman loungen tyylikästä sisustusta.