Mustaherukka on yksi terveellisimpiä marjojamme.
Mustaherukasta käytetään sekä marjoja että lehtiä. Marjoista tehdään yleisimmin mehua, hyytelöä,viiniä ja likööriä. Mustaviinimarja nimenä juontaa 1600-luvulta, jolloin luostareissa munkit keksivät valmistaa mustaherukasta viiniä.
Mustaherukkaöljy on elintarvikkeena, ravintolisänä ja kosmetiikassa käytetty tuote, jota voidaan valmistaa usealla eri menetelmällä mustaherukan siemenistä. Marjojen prosessointi nykyaikaisilla erotusmenetelmillä tarjoaa mahdollisuudet entistä terveellisempien mustaherukkatuotteiden kehittämiseen. Suomalaisten yliopistojen, tutkimuslaitosten ja elintarviketeollisuuden yhteistyön ansiosta Suomesta on kehittynyt mustaherukan tutkimuksen ja teknologian edelläkävijämaa. Arvokasta mustaherukansiemenöljyä tuotetaan mm. hellävaraisella hiilidioksidiuuttomenetelmällä.
Herukoilla uskottiin olevan naisten hormonaalista tasapainoa säätelevä vaikutus; kiukuspäissä tempaistu kourallinen mustaherukoita pensaan ohi kulkiessa lievitti kuukautisia edeltävää ärtyneisyyttä ja kireyttä... lol
Tunnettu yrttitutkijamme, professori Toivo Rautavaara oli intohimoisena mustaherukan puolustajana sitä mieltä, että lasillisen mustaherukkamehua päivässä piti verenpaineen kurissa sekä aivoinfarktit ja sydäntaudit loitolla. Ei liene suuri yllätys, että nykyisillä kliinisillä ja tieteellisillä tutkimusmenetelmillä on kyetty toteamaan samansuuntaisia terveysvaikutuksia.
Vaikuttavat aineet
C-vitamiinin lisäksi mustaherukka sisältää myös E-vitamiinia, fenolihappoja sekä flavonoideja, joiden tiedetään suojaavan tulehduksilta ja vahvistavan verisuonten seinämiä. E-vitamiini tunnetaan antioksidanttina, jonka on todettu tukevan sydämen ja verenkierron hyvinvointia suojaamalla soluja haitallisilta hapetusreaktioilta. Muihin marjoihin verrattuna mustaherukka sisältää myös poikkeuksellisen runsaasti kuituja.
Mustaherukan siemenet sisältävät runsaasti E-vitamiinia ja kasvisteroleja. Mutta ne ovat niin pieniä ja kovia, että tavaomaisesti elintarvikkeena käytettynä eivät siemenet rikkoudu lainkaan vaan kulkeutuvat sellaisinaan ruuansulatuskanavan läpi. Onkin huomattu, että marjat olisi edullisinta käyttää sellaisessa muodossa, että siemenet murskaantuvat ja niissä oleva arvokas siemenöljy tulisi hyödynnetyksi. Se nimittäin sisältää ihanteellisessa suhteessa elimistölle välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti