Britannian kuninkaallisen laivaston lippulaiva HMS Queen Elizabeth lähti  Portsmouthin satamasta 8. syyskuuta. 

Lentotukialus otti kurssin kohti Norjanmerta ja Euroopan pohjoisimpia vesialueita. Brittilaivasto tiedotti, että sen lippulaiva johtaa lentotukialusosastoa, jonka suorittamiin operatiivisiin harjoituksiin osallistuu myös muita JEF-maita. Aluksen kapteeni, kommodori Will King painottaa, että harjoittelu Norjanmerellä osoittaa ydinasevalta Britannian sitoutumisen pohjoisen Euroopan puolustamiseen.

JEF on brittien johtama erittäin nopean toiminnan erikoisjoukko, johon Suomi ja Ruotsi liittyivät jo kesällä 2017. Päätös joukkojen perustamisesta tehtiin Naton Walesin huippukokouksessa vuonna 2014.

Norjanmeri on Atlantin valtameren osa, joka sijaitsee Norjan länsi- ja pohjoispuolella ja rajoittuu idässä Barentsinmereen.

Karttaa katsomalla havaitsee, että Norjanmereltä on lyhimmillään matkaa Suomen ilmatilaan 50–100 kilometriä. F-35-hävittäjät taittavat muutaman sadan kilometrin matkan minuuteissa.

Se ei ole sattumaa, että Suomen ilmavoimat sijoittaa ensimmäiset F-35-hävittäjänsä Lapin lennostoon vuonna 2026.

F-35 on Nato-maiden ilmaherruushävittäjä, jonka läsnäolon on tarkoitus estää venäläisiä hyökkäämästä missään oloissa.

Suomalaisten turvallisuudelle on arvokasta, että Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n F-35-hävittäjät ovat jo valmiudessa puolustamaan Lappia ja Pohjois-Norjaa.

Venäjä on palannut kylmän sodan aikaiseen Bastion-sotilasoppiinsa, jossa se pyrkisi jännitteen kiristyessä hallitsemaan Pohjois-Norjaa ja laajaa osaa Lapista. Näin arvioivat Norjan ilmavoimien korkea-arvoiset upseerit  jo syksyllä 2021.

Kyse on Suomen ennaltaehkäisevän pelotteen kannalta historiallisesta asiasta: Naton lentotukialusosasto ei ole koskaan aiemmin harjoitellut Suomen puolustamista.

Vaikka Venäjän maavoimien pääosat ovat sidoksissa hyökkäyssotaan Ukrainassa, venäläiset ovat säilyttäneet hyökkäyskykynsä pohjoisessa.

Lappiin kohdistuva uhka on jopa suurempi kuin todennäköisyys, että Venäjä yrittäisi miehittää siivun Etelä-Suomesta.

Venäläisessä strategisessa ajattelussa yllätyshyökkäys pohjoisessa olisi keino siirtää puolustuslinjaa lännemmäksi. Demokratioiden asukkaista tällaiset uhka-arviot tuntuvat absurdeilta, mutta suomalaisten ei parane vähätellä niitä.

Putinisteille väkivalta on keino ajaa poliittisia tavoitteita.