25 tammikuuta, 2016

Vaarallinen haittaohjelma iskostettu jo yli 15 000 sähköpostiin Suomessa

 



Suomessa leviää JSocket RAT -haittaohjelma, joka voi kaapata sekä pöytäkoneen että Android-laitteen haltuunsa. Haittaohjelman leviämisestä varoitti tuolloin Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus.
Nyt Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut uuden tiedotteen haittaohjelmasta, joka on jatkanut leviämistään. Haittaohjelmaa on levitetty jo arviolta yli 15 000 suomalaiseen sähköpostiosoitteeseen, ja levityksessä on käytetty murrettuja sähköpostitilejä.
Haittaohjelma on ollut vaarallinen myös siksi, että sitä ei ole tunnistettu useimmissa yleisesti käytetyissä virustorjuntaohjelmissa.




Haittaohjelman levityskampanja on nyt KRP:n tutkinnassa, ja Kyberturvallisuuskeskus lähettää tänään maanantaina saastuneiden viestien vastaanottajille ohjeita siitä, miten menetellä viestien kanssa.
Osa viestien vastaanottajista ei ole välttämättä huomannut niitä, sillä ne ovat saattaneet jäädä sähköpostin roskapostisuodattimeen. Jos epäilyttävä viesti on saapunut, se suositellaan tuhoamaan.

Viestissä on myös ohjeet yhteydenottoon KRP:hen, jos olet jo avannut viestin.
Sähköpostin lisäksi haittaohjelmaa on levitetty Android-älypuhelimiin sovelluskauppojen ulkopuolelta asennettavien sovellusten kautta.
Ohjelma voi kaapata täysin pöytäkoneen tai Android-puhelimen hyökkääjän etähallintaan.

 Tarkistutin koneeni antivirus-ohjelman.

V - Ei viruksia tai haittaohjelmia
V - Ohjelmistosi on ajan tasalla
V -  Selaimessasi ei ole haitallisia lisäosia
V -  Verkostasi ei löytynyt ongelmia. 




2 kommenttia:

IluVon66 kirjoitti...

Sinulla on käytössä Avastin ilmaisversio , joka ei todennäköisesti JSocket RAT-pöpöä tunnista.
Toisaalta sulla on gmail emailina, joten se pienentää varmaankin riskiä !!

Pali kirjoitti...

So far so good...