16 lokakuuta, 2018

Venäjä salli yllättäen tonttikaupan Karjalassa

Markku Paksu, 62, teki historiaa ja osti itselleen takaisin pienen maapalan sodassa menetettyä Karjalaa.


Paksu teki heinäkuussa tonttikaupat Karjalankannaksen Petäjärvellä entisen Hovinkylän mailla, josta on vain alle kilometrin matka hänen vanhaan mummolaansa – tai siis paikalle, jossa mummon jo aikaa sitten kadonnut kotitalo laakeine peltoineen sijaitsi vanhassa Suomen Sakkolan pitäjässä. Nykyisin alue kuuluu Venäjällä Käkisalmen eli Priozerskin piiriin ja siellä Petrovskoje-nimiseen kylään.

– Haaveilin tontin tai talon ostamisesta Karjalasta jo Neuvostoliiton aikana. Silloin se ei olisi ollut mitenkään mahdollista, mutta nyt se yllättäen onnistuikin, Paksu kertoo.

Ulkomaalaisen tekemä tonttikauppa oli myös nyky-Venäjällä niin poikkeuksellinen, että kaupanteossa avustanut kiinteistönvälitysfirma joutui tekemään monta tarkistusta ja varmistusta ennen kuin Paksusta tuli onnellinen tontinomistaja.

– Jopa kaupan vahvistanut notaari tunnusti, että hänkään ei tiennyt, että maan ostaminen oli sallittua ulkomaalaiselle Käkisalmen piirissä. Mutta nyt kaikesta on tehty viralliset paperit, Paksu kuvailee.

Ei kommentteja: