Jos olet ollut paljon tekemisissä kissojen kanssa, olet saattanut joskus panna merkille, että kissa katsoo sinua intensiivisesti ja sulkee toisen silmänsä hetkeksi.

Toisinaan kissat tekevät eleen molemmilla silmillään samanaikaisesti. Ne katsovat suoraan kohti ja sulkevat silmänsä hitaasti, avaten ne sitten laiskasti puoliavoimiksi jatkaakseen tuijotusta. Joskus ele tehdään vain yhdellä silmällä, jolloin se muistuttaa ihmisen flirttailevaa silmäniskua. Toisinaan kissa tyytyy vain katselemaan raukean näköisenä puoliksi suljettujen silmiensä raosta.

Ihmisen silmin katsottuna kissa voi näyttää yksinkertaisesti uniselta - ja joskus asia toki voikin olla juuri niin. Useimmat kissojen käyttäytymiseen perehtyneet asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä ele on todellisuudessa kissalle ominaista viestintää.

Eleen välityksellä kissa haluaa tietoisesti viestittää olevansa rentoutunut, onnellinen ja tyytyväinen. Sanotaan, että ele on kuin kissa antaisi suukon. Laumoissa elävät kissat viestittävät silmäniskulla toisilleen rauhoittavasti, että kaikki on hyvin, ei ole syytä haastaa riitaa. Sama tapa löytyy niin kotikissoilta kuin isoilta luonnossa eläviltä kissaeläimiltä.

Kissa myös ymmärtää, kun ihminen tekee silmäniskueleen sille. Joskus se saattaa jopa vastata ihmiselle samalla tavalla.