Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat, että hallituksen tulee päättää kaivosveron käyttöönotosta budjettiriihessä, joka käydään ensi viikolla.

– Suomi luovuttaa kaivosyhtiölle uusiutumattomat mineraalivarat käytännössä ilmaiseksi ja pahimmassa tapauksessa maksaa vielä syntyneet ympäristövahingot yhtiön puolesta, sanoo ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) tiedotteessa.

Mikkosen mukaan vihreät kannattaa kaivosveroa, joka perustuisi louhittujen mineraalien arvon lisäksi louhitun maa-aineksen määrään.

– Tällainen ympäristövero rajoittaisi louhintaa ja varmistaisi, että uusia kaivoksia avataan vain, kun mineraaleja todella tarvitaan ja esiintymä on riittävän rikas. Kaivosverosta saatavat tulot tulisi ohjata valtiolle.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson viestittää, että vasemmistoliiton mielestä olisi perusteltua päättää kaivosverosta budjettiriihessä.

– Ei ole kestävää, että kaivostoiminnasta Suomeen jää lähinnä ympäristöhaitat, mutta vain vähän verotuloja, Andersson toteaa.

SDP ei halua tässä vaiheessa kommentoida tarkemmin riihessä esillä olevia asioita ja kantojaan niihin. SDP on aiemmin kannattanut kaivosveron käyttöönottoa esimerkiksi vero-ohjelmassaan.

RKP:sta korostetaan, että verotuspaketin kokonaisuus ratkaisee, eikä RKP ota tässä vaiheessa puolesta tai vastaan kantaa kaivosveroon. Puolue odottaa kaivosveromallin yksityiskohdista tarkempaa tietoa.

Keskusta ei myöskään ota tässä vaiheessa kantaa siihen, kannattaako se kaivosverosta päättämistä riihessä.

Voitot verotettaviksi?

Kaivoslain uudistamisen valmistelusta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Esitysluonnos on lähdössä lausuntokierrokselle näillä näkymin lokakuussa. Mahdollisen kaivosveron valmistelu puolestaan kuuluu valtiovarainministeriön (VM) vastuulle.

Sanna Marinin (sd) hallituksen hallitusohjelmassa kaivosveron käyttöönottoa luvattiin selvittää. Selvitys kaivosveron toteuttamisvaihtoehdoista julkaistiin keväällä, mutta tämän pidemmälle kaivosveroa ei ole valmisteltu.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen ja KPMG:n tekemän tutkimuksen mukaan tehokkain tapa toteuttaa erillinen kaivosvero olisi verottaa kaivostoiminnan voittoja.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin veroasiantuntijan Saara Hietasen mielestä voittoon perustuva veromalli ei olisi hyvä ratkaisu Suomeen.

Finnwatchin selvityksen (2016) mukaan ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat vältelleet Suomen veroja aggressiivisella verosuunnittelulla.

Finnwatch kannattaa kaivannaisten arvoon perustuvaa rojaltityyppistä veroa.

Suomi on houkutteleva

Suomi on ollut kaivosyhtiöiden mielestä houkuttelevin tai toiseksi houkuttelevin investointikohde kansainvälisesti (Fraser Institute 2017–2019).

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan tähän syitä ovat Suomen vakaa yhteiskunta, Geologian tutkimuskeskuksen kattavat tietoaineistot kallioperästä sekä toimialaan sovellettava lainsäädäntö kokonaisuutena – sekä Suomen hyvin malmipotentiaalinen kallioperä.