07 syyskuuta, 2021

Karhun kohtaaminen ei ole mikään katastrofi, mutta on tärkeää osata toimia tilanteessa oikein.

 

Karhulla on hyvä kuulo- ja hajuaisti, joten se havaitsee ihmisen jo hyvissä ajoin ja pakenee paikalta. Joskus voi tosin tuulla väärästä suunnasta eikä karhu siksi saa ajoissa vainua. Karhu saattaa myös tulla yllätetyksi tappamansa saaliseläimen haaskalta.

Parhaiten karhut saa karkotettua pitämällä metsässä melua. 

Jos ja kun satut kohtaamaan karhun, pysy rauhallisena. Älä huuda, äläkä kilju, vaan jutustele sille. Osoita karhulle, ettet uhkaa sitä millään tavoin. Lähde perääntymään paikalta. Älä käännä karhulle selkääsi, jotta näet, mitä se tekee. Juokseminen tai puuhun kiipeäminen on turhaa, sillä karhu voittaa sinut molemmissa lajeissa.

Vihainen karhu murisee, heiluttelee päätään, luimistelee korviaan ja käy pikajuoksijan lähtöasentoon. Sen sijaan takajaloilleen nouseva otso ei ole hyökkäämässä, vaan se pyrkii lähinnä saamaan paremman käsityksen tilanteesta.

Karhu voi tehdä myös valehyökkäyksiä, joilla se pyrkii karkottamaan tunkeilijan. Jos karhu lähestyy sinua ja mukanasi on marjaämpäri tai irtonainen vaate, jätä se karhulle haisteltavaksi ja saat etumatkaa. Karhu haluaa vain selvittää tilanteen.

Mutta – Jos huomaat maastossa tai puussa karhunpennun, on emokin jossain lähettyvillä. Silloin on syytä poistua tulosuuntaan mahdollisimman nopeasti, mutta rauhallisesti. Emo puolustaa raivokkaasti pentujaan, jos kokee ne uhatuksi.

Ei kommentteja: