08 marraskuuta, 2021

"Ei ne isot asteroidit Suomeen osu."

asteroidi NASA:n mukaan maata lähestyvä asteroidi 2013 TX68 kohtaa planeettamme...

N. 78 miljoonaa vuotta sitten Suomeen iski asteroidi, jonka tuhovoima vastasi         17 miljoonaa Hiroshiman pommia. Lappajärven asteroidista ja sen aiheuttamasta katastrofista on edelleen muistona järvi, joka on lajissaan Euroopan suurin.

Taivaanrannasta nousi aurinkoa kirkkaampi valopallo. Se valaisi maisemaa, jossa käyskenteli erilaisia hirmuliskoja. Havu- ja lehtipuut värisivät, ja aluskasvillisuuden seasta kuikki pienempiä otuksia.

Dinosaurukset kurottivat päätään kohti valoa. Mutta silmänräpäyksessä suuri kuuma paineaalto löi niiden yli. Kaikki maan päällä syttyi palamaan. Kaikki ne eläimet, jotka eivät olleet suojassa koloissaan maan alla, kuolivat palovammoihin minuuteissa. Lämpöaaltoa seurasivat erittäin voimakkaat kahdeksan magnitudin maanjäristykset...

Muutaman minuutin kuluttua alkoi sataa isoja kivenjärkäleitä. Jos eläin oli onnistunut kaivautumaan maan alle suojaiseen koloonsa, yli kolmen metrin paksuinen ja tuhansien kilojen painoinen kiviröykkiö hautasi sen alleen.

Suomen alueen ilmasto oli subtrooppinen 78 miljoonaa vuotta sitten, ja vastasi nykyisiä Yhdysvaltojen eteläisten osavaltioiden ilmastoa.

Oli lämmintä, eikä lumisia talvia tunnettu. Tällaiseen paratiisinomaiseen luontoon iski asteroidi, joka tuhosi totaalisesti kaiken elävän tieltään 250 kilometrin säteellä.

Myöhemmin meteorin iskeytymisalue tunnettaisiin Lappajärvenä. Paikkakunnalla on samanniminen järvi, joka syntyi kraatterin ja sen ympärille. Se on lajissaan Euroopan suurin.

Tuhoja satojen kilometrien päässä

Lappajärvelle osunut asteroidin läpimitta oli noin 1,5-1,9 kilometriä, ja se iskeytyi maahan 45 asteen kulmassa. Mahtava kivenjärkäle lävisti 17 kilometrin sekuntinopeudella ilmakehän.

Syntyi halkaisijaltaan 22 kilometrin kokoinen kraatteri, joka oli jopa 750 metriä syvä. Törmäys synnytti myös välittömästi valtavan kuumenemisen. Kraatterista nousi aurinkoa kirkkaampi valopallo, joka säteili ympärilleen yli viisi minuuttia kärventävää kuumuutta.

Maan kuori reagoi voimakkaasti törmäykseen. Kahdeksan magnitudin vahvuiset maanjäristykset tuntuivat jopa neljän sadan kilometrin päässä putoamispaikasta.

Kesti noin satatuhatta vuotta onnettomuudesta, kunnes ekosysteemi palautui entiselleen.


Ei kommentteja: