07 tammikuuta, 2022

Norjalaisia ärsyttää, kun Suomi sai hävittäjät paljon halvemmalla kuin he

Amerikkalaisia Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä Pirkkalassa  helmikuussa 2020. 

Norjassa "muristaan": "Amerikkalaiset ovat huijanneet Norjaa"!

Miksi Suomi saa F-35 hävittäjät edullisempaan hintaan kuin Nato-maa ja F-35 kumppanuusohjelman jäsen Norja, nuristaan Norjassa. Norjan tietotoimiston NTB:n laskelmien mukaan Suomi maksaa kustakin hävittäjästä noin 80 miljoonaa dollaria, Norja 120 miljoonaa dollaria.

Suomi ostaa 64 kappaletta F-35A Block 4 -monitoimihävittäjiä ja lisäksi aseistusta, koulutus- ja ylläpitoratkaisuja, muita järjestelmiä sekä ylläpito- ja huoltopalvelut vuoden 2030 loppuun. Ensimmäiset hävittäjät tulevat Suomeen vuonna 2025.

Norja on tilannut 52 hävittäjää kaikkine lisukkeineen, joista 34 on jo toimitettu. Ensimmäinen F-35 tuli Norjaan vuonna 2017, viimeiset koneensa Norja saa samana vuonna, kun Suomi saa ensimmäiset hävittäjänsä.

 Norjan puolustusministeriöstä selitetään:         

”Suomi hankki hävittäjät Norjaa myöhemmin ja maksaa keskimääräisesti alemman kappalehinnan, vaikka Suomi ei ole mukana F-35-ohjelmassa”, sanoo Norjan puolustusvoimien vanhempi neuvonantaja Lars Gjemble. 

F-35-kumppanuus­sopimuksessa ovat mukana Yhdysvallat, Kanada, Australia, Britannia, Hollanti, Italia, Tanska ja Norja. F-35-kumppanuuden ulkopuolisia asiakkaita ovat Israel, Japani, Etelä-Korea, Puola, Singapore, Belgia ja Suomi.

”Kun tuotantomäärät nousevat, yksittäishinta laskee. On siksi odotettavissa, että suomalaisten maksama yksittäishinta on alempi kuin Norjan ja tiesimme jo tilausta tehdessämme tulevasta "alennusmyynnistä", mutta emme voineet lykätä kauppoja, sillä meidän oli korvattava vanhat F-16-hävittäjämme”, Gjemble sanoo.

Hintojen laskusta huolimatta Norjalla ei Gamblen mukaan ole tarkoitus ostaa lisää hävittäjiä jo tilattujen lisäksi.

Oikeistopopulistisen edistyspuolueen kansanedustaja Christian Tybring-Gjedde katsoo, että hintaero on ”ärsyttävä”. Hän arvelee myös, että norjalaiset neuvottelijat eivät aikanaan olleet kovin tiukkoja hintaneuvotteluissa.

Poliittisen kartan äärivasenta laitaa edustava Rødt-puolue on ehdottanut hävittäjähankintaa koskevaa selvitystä aikaisemmin ja aikoo ehdottaa sitä uudelleen.

”Amerikkalaiset ovat huijanneet Norjaa vaatimalla hävittäjistä miljardeja enemmän kuin Suomi joutuu maksamaan. Koko hankintaprosessi on ollut kelvoton”, sanoo puoluejohtaja ja suurkäräjien ulko- ja puolustus­valiokunnan jäsen Bjørn Moxnes. 

Ei kommentteja: