Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, monet suomalaiset näkivät pian yhtäläisyyksiä omiin sotiimme – erityisesti talvisotaan. Hyökkäyksestä on päätetty Kremlissä ja hallinto on perustellut hyökkäystä pienempää maata kohtaan Moskovan etujen turvaamisella.

Nyt rinnastuksen tekee myös Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Kuten suomalaiset aikanaan, myös ukrainalaiset ovat pistäneet Venäjän joukoille kampoihin ja päässeet jopa vastahyökkäyksiin. 

Ukrainalaismies pitelemässä Molotovin cocktailia Harkovassa Vapauden aukiolla. Pulloon on kirjattu terveiset, mihin venäläiset voivat painua.












Ukrainalaismies pitelemässä Molotovin cocktailia Harkovassa Vapauden aukiolla. Pulloon on kirjattu terveiset, mihin venäläiset voivat painua. 

Erityisenä yksityiskohtana vastarinnasta NRK nostaa esiin suomalaisten käyttämät polttopullot, eli Molotovin cocktailit.

Panssarintorjunta-aseet olivat toisessa maailmansodassa paljon heikompia kuin nykyään – eikä Suomella oikein ollut niitäkään. Jotain oli keksittävä neuvostopanssareita vastaan.

NRK kertoo, kuinka suomalainen pioneerikapteeni Eero Kuittinen kehitti panssarintorjunta-aseen bensiinillä täytetystä pullosta, johon on teipattu yksinkertainen sytytysmekanismi. Ase oli aikanaan tehokas ja sen pystyisi tekemään käytännössä kuka tahansa.

NRK kertoo, että kun Neuvostoliitto pommitti Helsinkiä, tuolloinen ulkoministeri Vjatšeslav Molotov sanoi koneiden toimittavan vain leipää ja ruokaa kärsiville suomalaisille.

NRK kertoo, kuinka Kuittinen keksi ajatuksen tarjota neuvostosotilaille vastineeksi ”miellyttävä yllätys” cocktailin muodossa. Pian alkoikin polttopullojen massatuotanto ja termi Molotovin cocktail on siis suomalaista perua. NRK:n mukaan niitä valmistettiin yli 500 000 kappaletta.

– Molotovin cocktail on paras esimerkki siitä symbolista, että altavastaajienkin on mahdollista puolustautua hyökkääjiä vastaan, NRK kirjoittaa juttunsa lopussa.

Venäjä on kärsinyt Ukrainassa myös raskaita kalustotappioita. Kuvassa tuhottu tankki Tšernihivissä.












Venäjä on kärsinyt Ukrainassa raskaita kalustotappioita. Kuvassa tuhottu tankki Tšernihivissä.