Väliaikainen asiainhoitaja Ian Campbell Yhdysvaltain Suomen suurlähetystöstä on kirjoittanut kirjeen julkaistavaksi.

Tässä Campbellin viesti suomalaisille:

”Putinin provosoimaton sota aiheuttaa edelleen hirvittävää inhimillistä kärsimystä ukrainalaisille, joille sodan hinta on koti, perhe ja henki.

Sekä ukrainalaisten rohkeus puolustaa omaa maataan ja auttaa maanmiehiään että ukrainalaisten siviilien vastarinta herättää kunnioitusta.

Ukraina maksaa kuitenkin kovan hinnan puolustautuessaan Venäjän hyökkäystä vastaan, joka on tappanut lukuisia viattomia siviilejä, mukaan lukien lapsia, ja ajanut yli puolitoista miljoonaa ukrainalaista pakoon.

Venäjä on aiheuttanut Ukrainassa humanitaarisen katastrofin, ja maailma asettaa sen vastuuseen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on voimistanut Euroopan puolustustahtoa. Eurooppa toimii nyt yhdessä Ukrainan auttamiseksi ja sodan lopettamiseksi.

Ukrainan lisäksi Venäjä on hyökännyt myös Euroopan turvallisuutta ja kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä vastaan, joiden puolesta olemme tehneet kovasti työtä. Yhdysvallat arvostaa Suomen historiallista ja vaikeaa päätöstä toimittaa Ukrainalle aseita sekä muuta turvallisuus-, kehitys- ja humanitaarista apua.

Suomi on myös toiminut solidaarisesti YK:ssa, Etyjissä ja muissa kansainvälisissä järjestöissä ja tuominnut Venäjän toimet ja tukenut Ukrainaa.

Suomi on osoittanut maailmalle, että sen ovet ovat avoinna hyökkäystä pakeneville ukrainalaisille, ja suomalaiset ovat toivottaneet pakolaiset tervetulleiksi koteihinsa. Suomi on myös ottanut suuren taloudellisen riskin liittyessään EU:n kattaviin pakotteisiin Venäjää ja sen korruptoituneita oligarkkeja vastaan, sulkenut ilmatilansa Venäjältä ja keskeyttänyt Rosatomiin sidoksissa olevan Hanhikiven ydinvoimalahankkeen.

Myös suomalainen teollisuus on rohkeasti ilmoittanut toimista, joilla Venäjää rangaistaan sen toiminnasta.

Kansalaisjärjestöt ja yksittäiset suomalaiset ovat osoittaneet mieltä Putinin julmuuksia vastaan, ilmaisseet tukensa rohkeille venäläisille, jotka osoittavat mieltään sotaa vastaan Venäjällä, ja lahjoittaneet apua ukrainalaisille.

Yhdysvallat tunnustaa Suomen ja suomalaisten toiminnan merkityksen maailman turvallisuudelle.

Transatlanttinen yhteistyö on syventynyt entisestään, ja kuten presidentti Biden sanoi viime viikolla Washingtonissa presidentti Niinistölle, maidemme kahdenväliset suhteet ovat erittäin tärkeitä Yhdysvalloille.

Jatkamme kahdenvälisen puolustusyhteistyön kehittämistä.

Suomi on Yhdysvaltojen ja Naton tärkeä kumppani ja tuemme Naton avoimien ovien politiikkaa.

Suomen tavoin olemme sitoutuneet antamaan Ukrainalle huomattavaa puolustustukea ja humanitaarista apua, etsimään ratkaisua diplomatian avulla ja käymään vuoropuhelua.

Käännymme edelleen Suomen puoleen tulevina päivinä ja viikkoina konfliktin leviämisen ja laajenemisen estämiseksi, koska arvostamme Suomen apua kumppanina ja neuvonantajana.

Jatkamme tiivistä yhteistyötä, ja Yhdysvallat tukee Suomen harkittuja kansallisia turvallisuuspäätöksiä. Näinä vaikeina aikoina on erittäin tärkeää, että meillä on Suomen kaltainen kumppani.

Demokratian ja autokratian, vapauden ja alistamisen välisessä kamppailussa seisomme yhdessä Suomen ja muiden kumppaneidemme ja liittolaistemme kanssa Ukrainan tukena historian oikealla puolella”, Campbell kirjoittaa.

Kommentoin:

Mr. Ian on ylivertainen - kaikki pienimmätkin detaljit huomioonottava "sana-seppo".