22 toukokuuta, 2022

Kolme naistähtikoomikkoa kertoo, mitkä asiat suomalaisissa hämmästyttävät

Piihovin ABC:lta löytyi paljon ihmeteltävää kolmelle kaukaa Suomeen matkanneelle tähtikoomikolle. Tähtikoomikot Liza Treyger, Aditi Mittal ja Tumi Morake tutustuvat uutuusohjelmassa suomalaiseen kulttuuriin ja selvittävät, miksi suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa. Kuluneiden viikkojen aikana moni asia Suomessa on saanut kolmikon hämmästymään.

Yhdysvaltalainen Liza Treyger, 34, Intiasta kotoisin oleva Aditi Mittal, 36, sekä Etelä-Afrikasta Suomeen matkannut Tumi Morake, 40, ovat kukin tunnettuja koomikkoja kotimaissaan. Nyt he ovat Suomessa kuvaamassa uutta Suomi koomikoiden silmin -sarjaa, joka saa ensi iltansa Yle TV2:lla joulukuussa.

Ohjelman ideana on matkata ympäri Suomen tutustuen suomalaiseen kulttuuriin ja suomalaisiin sekä selvittää, miksi suomalaiset ovat tutkitusti maailman onnellisinta kansaa. Vastauksia tähän etsitään niin kouluista, työpaikoilta kuin kaupunkien laitamilta. Matka kolmikon kanssa Turkuun  selvitti, mitä he ovat tähän asti saaneet selville.

Los Angelesissa asuva Liza tunnustaa, ettei hän tiennyt Suomesta aiemmin juuri mitään. Tämä oli myös tuotantoyhtiön toive. Siitä huolimatta naiset olivat heti valmiita matkustamaan kahdeksi viikoksi maahan, jonka he ajattelivat olevan ”kaukana, luminen ja kylmä”.

– Agenttini soitti minulle ja kysyi, haluaisinko lähteä Suomeen. En edes ehtinyt kuulla miksi, mutta suostuin heti. Ajattelin, että ihan sama, mistä on kyse. Olen valmis, Liza kertoo nauraen.      ( Rolling Stone -lehti on nimennyt Lizan ”10 koomikkoa, jotka sinun tulee tietää” -listalle.)

– Tuotanto pyysi, ettemme ottaisi hirveästi selvää Suomesta ennen tänne saapumista. En tietenkään pystynyt tottelemaan. Tutkin internetistä kaiken mahdollisen ja minulle selvisi, että suomalaiset saunovat paljon ja jokainen suomalainen asuu lähellä luontoa. Se on uskomatonta, Aditi jatkaa.

Suomalaisten rakkaus saunomista kohtaan on yksi niistä asioista, jotka ovat hämmentäneet naisia heidän matkansa aikana. Luonnollisesti he pääsivät  heti ensimmäisinä päivinään Suomessa kokeilemaan saunomista myös itse, mutta meille rakas tapa ei onnistunut vakuuttamaan kolmikkoa.

– Ainoa neuvo, jonka sain ennen tänne tuloani oli, että älä ota suomalaiseen katsekontaktia tai istu bussissa liian lähelle, sillä he eivät pidä siitä. Sitten menen saunaan, missä ventovieraat istuvat lauteilla vieri vieressä, alasti ja pyllyt toisissaan kiinni. Se ei käy järkeen, Tumi toteaa ihmeissään.

– Ehkä olen liian amerikkalainen, mutta sauna ei ollut minua varten. Viihdyn paremmin porealtaissa, Liza lisää.

Suomalainen saunakulttuuri ei suinkaan ole ainoa asia, johon naiset ovat matkansa aikana kiinnittäneet huomiota. Intiasta kotoisin oleva Aditi muistaa elävästi hetken, kun hän käveli ensimmäistä kertaa vessaan suomalaiseen naistenvessaan. Hän ei ollut uskoa silmiään huomatessaan, että jopa julkiset vessat on Suomessa varustettu käsisuihkuilla.

– Me intialaiset emme ole tottuneet siihen, että vessoissa on käsisuihkut. Se on käsittämätöntä, sillä mikäli lintu kakkaa kädellesi, haluat pestä sen vedellä pois. Mikset siis haluaisi pestä omaa pyllyäsi sen jälkeen, kun olet käynyt isommalla asialla, Aditi toteaa.   (Intian The Times -lehti nimesi Aditin maan kymmenen parhaan koomikon joukkoon )

Kun kolmikolta kysyy, mitä he ajattelevat suomalaisista naisista ja miehistä, Lizalla onkin heistä ensimmäisenä vastaus valmiina.

– He ovat todella kuumia, super hot. Mihin tahansa menet, siellä on hyvännäköisiä ihmisiä. Eräänä iltanamme täällä rakastuin meille tarjoilleeseen baarimikkoon. Hänen ei tarvinnut kuin tehdä minulle hyvä drinkki ja hymyillä kauniisti. Se käy niin helposti, Liza nauraa.

– Suomalaisilla on muuten käsittämättömän hyvä iho. Olette kuin vampyyreja Twilight-elokuvasta. Kun menette ulos, ihonne sädehtii. Ihme, että Suomessa edes myydään meikkejä, sillä te kirjaimellisesti hehkutte auringossa jo valmiiksi, Tumi täydentää.

Naiset eivät tunteneet toisiaan lainkaan etukäteen. Nyt heistä on muovautunut jo tiivis kolmikko.

Myös suomalaisten kielitaito on tehnyt maailmalta Suomeen matkanneisiin koomikoihin lähtemättömän vaikutuksen. Lähes kaikki ovat pystyneet kommunikoimaan englanniksi ja hekin, jotka eivät kieltä osaa, ovat yrittäneet. Oli kyse sitten aikuisista tai lapsista, kielimuuri ei ole koitunut ongelmaksi.

– Jos menet esimerkiksi Ranskaan osaamatta kieltä, sinua hädin tuskin palvellaan. Suomessa ihmiset ovat lähinnä innoissaan huomatessaan, että olet tullut tänne jostakin muualta. Englanti ei ole minunkaan äidinkieleni, joten arvostan sitä, että toinen edes yrittää, Tumi kiittelee.    (Vuonna 2018 Tumista tuli ensimmäinen afrikkalainen, jolla on oma spesiaali Netflixissä, Tumi or not Tumi.) 

Kolmen lapsen äitinä Tumi kertoo näkemänsä jälkeen toivovansa, että myös hänen lapsensa pääsisivät suomalaiseen kouluun.

– Teillä on ilmainen koulutus, ilmainen kouluruoka ja koulutusjärjestelmä, jossa lapsia kannustetaan liikkumaan ja menemään luontoon. On hienoa, että ihan sama millaisista lähtökohdista tulet, sinulla on oikeus hyvään koulutukseen. En voi tarpeeksi ylistää sitä, miten paljon suomalaiset lapset viihtyvät ulkoilmassa, Tumi toteaa.

– Suomalaiset ovat kyllä todella itsetietoisia. Vietin yhden päivän täällä alakoululaisten kanssa. Eräs oppilas pahoitteli, ettei puhu tarpeeksi hyvää englantia. Ajattelin vain, että herranen aika. Sinä olet kaksitoista ja puhut paremmin kuin minä, Liza jatkaa hehkutusta.

Kun naisilta kysyy, miksi he uskovat suomalaisten olevan vuosi toisensa jälkeen maailman onnellisin kansa, nousee köyhyys esiin. Liza huomauttaa  selvittäneensä, että vaikka suomalaiset ovat tutkitusti onnellisia, on Suomessa myös paljon masennusta ja itsetuhoisuutta.

– On vaikea kuvitella, mistä se johtuu. Toisaalta suomalaisista pidetään hirveän hyvää huolta. Oli tilanteesi mikä tahansa, saat katon pääsi päälle ja ruokaa mahaasi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ihminen voisi olla esimerkiksi kovin yksinäinen, Liza miettii.

– Suomalaiset ovat äärettömän onnekkaita ja etuoikeutettuja monella tapaa. Silti ihminen saattaa voida huonosti. En tiedä, ovatko suomalaiset niinkään onnellisempia kuin ihmiset muualla, mutta ehkä onnekkaampia, Tumi muotoilee.

- Salmiakista en pidä, mutta ruoka täällä on äärettömän hyvää. Kermainen lohikeitto on parasta, mitä olen eläessäni syönyt, Liza hehkuttaa.

– Voisi ehkä sanoa, että olemme virallisesti rakastuneet Suomeen, Aditi lisää.

Suomi koomikoiden silmin -sarja esitetään Yle TV2:lla joulukuussa. Viisi jaksoa kuvataan pääosin Suomessa. Sarjan huipentuu New Yorkiin, jossa taltioidaan stand up-ilta, jossa koomikot esittävät materiaalia Suomesta inspiroituneena.

Ei kommentteja: