13 toukokuuta, 2022

Miljoona suomalaista kärsii rasvamaksasta

Hyvä fyysinen kunto on suoraan yhteydessä pienempään sairastumisriskiin.










Vaarallinen rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus, joka on jo noin miljoonalla suomalaisella. 

Rasvamaksa todetaan tyypillisesti 40–60 vuoden iässä. Joka viidennellä maksan rasvoittuminen on edennyt maksatulehdukseksi ennen kuin se todetaan. Tämä voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään. Rasvamaksa on myös maksasolusyövän tärkein syy.

Rasvamaksa on nykyään myös lasten yleisin maksasairaus Suomessa.

Ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttaja. Myös normaalipainoisella voi olla rasvamaksa. Silloin kyse on todennäköisesti perimän aiheuttamasta rasvamaksasta.

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan tavallista runsaampaa kertymistä maksasoluihin. Rasvamaksasta puhutaan silloin, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.

Rasvamaksa jaetaan ei-alkoholiperäiseen rasvamaksaan ja alkoholin aiheuttamaan rasvamaksaan. Lähes 70 prosentissa tapauksista rasvamaksa ei johdu runsaasta alkoholinkäytöstä, vaikka yleisesti ajatellaan toisin.

Lapsilla yleisin maksasairaus

Ylipainoon liittyvä rasvamaksatauti on nykyisin lapsuusiän yleisin maksasairaus. Rasvamaksataudin yleisyyttä suomalaislapsilla ei vielä tiedetä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rasvamaksatautia esiintyy jopa 10 prosentilla kaikista lapsista ja jopa 40 prosentilla ylipainoisista lapsista.

Rasvamaksataudin syntymekanismit ovat samanlaiset lapsilla kuin aikuisilla. Runsas energian ja proteiinin saanti varhaislapsuudessa, nopeasti imeytyvät hiilihydraatit, tyydyttyneet tai kovat rasvat ravinnossa, liikunnan vähäisyys sekä esimerkiksi diabetes lisäävät lapsilla rasvamaksan riskiä.

Elämäntapahoito on rasvamaksataudin hoidon kulmakivi myös lapsilla ja nuorilla. Osana hoitoa kuuluu riittävä fyysinen aktiivisuus, terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja mahdollisten liitännäissairauksien, kuten diabeteksen hoito.

Hyvä fyysinen kunto on suoraan yhteydessä pienempään sairastumisriskiin. Tutkimukset puoltavat myös liiallisen tyydyttyneen rasvan sekä fruktoosin välttämistä.

Sairaus olisi tärkeää havaita ajoissa, jotta sen etenemiseen voidaan puuttua. Ilman hoitoa rasvamaksatauti voi edetä kirroosiin saakka, jopa ennen aikuisikää. Se lisää myös sydän- ja verisuonisairastavuutta myöhemmin elämässä.

Ei kommentteja: