Ilmastonmuutos tuo mukanaan muuttuvan ilmaston, johon lukeutuvat lämpötilan nousu, sadannan määrän muutokset ja hiilen määrä ilmakehässä.
Samalla sään ääri-ilmiöt lisääntyvät: luvassa on enemmän myrskyjä, helle- ja kuivuusjaksoja sekä muutosta talviaikaiseen sadantaan, eli lumen määrään.
Myrskytuhoihin vaikuttavat yhä enemmän se, että puulajisto muuttuu ilmaston muuttumisen myötä. Lisäksi roudan puute ja myrskyjen ajankohdat vaikuttavat tuhoihin.
Kuivuus on merkittävä stressitekijä puille ja aiheuttaa laajempaa kuolleisuutta. Korkea puiden stressitaso altistaa puita tuholaisille.
Äärisää tuo myös lisääntyvää talviaikaista lumen määrää. Tämä lisää tuhoja puustossa.
Puustotuhot
Sääilmiöiden vaikutus puustotuhoihin on huomattava. Muiden muassa lumi, tuuli ja ravintoainepoikkeavuudet muodostavat merkittävän puutuhojen lähteen eläinten ja tautien rinnalla.
Vuositasolla erilaisten tuhonaiheuttajien aiheuttamat tappiot vaihtelevat Suomessa 82–149 miljoonaan euroon.
Suomalaisten metsien puulajiston ytimeen kuuluvat jatkossakin mänty, kuusi ja koivut, kävi ilmi Luken webinaarissa.
Kuusi on puulajeista riskialttein muutoksille nyt ja tulevina vuosikymmeninä. Kuusi on erityisen herkkä kuivuusstressille. Mäntylajit taas ovat laajasti levinneitä, joten ne ovat alttiita vieraslajien tekemälle tuholle. Männyt korvaaminen karuilla kasvupaikoilla on vaikeaa.
Koivut ja muut lehtipuut kärsivät taimivaiheessa nisäkkäiden kuten sorkkaeläinten ja myyjien aiheuttamista vaurioista. Mutta lisäksi vieraslajit, kuten lehtinunna ja aasianrunkojäärä, ovat lehtipuille vahingollisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti