Punkkien levittämä virusinfektio puutiaisaivokuume eli TBE (tick-borne encephalitis) on lisääntynyt Suomessa ja muualla Euroopassa viime vuosina runsaasti. Vuonna 2022 Suomessa raportoitiin yhteensä 124 puutiaisaivokuumetartuntaa.

TBE on punkkien levittämä virustauti, joka voi pahimmillaan aiheuttaa pysyvän aivovaurion. Taudin oireet alkavat yleensä noin 1–2 viikon kuluttua altistumisesta. Oireisiin voi lukeutua aluksi kuumetta, päänsärkyä ja lihassärkyä sekä noin 20–30 prosentilla tartunnan saaneista taudin toisessa vaiheessa neurologisia häiriöitä, ja pahimmillaan sairaalahoitoa vaativa aivotulehdus.

Virus voi tarttua punkin puremasta erittäin nopeasti, noin muutamassa minuutissa. Siksi edes säännöllinen ihon tarkastus punkkien puremalta ei riitä ennaltaehkäisemään mahdollista TBE-tartuntaa.

Valppautta punkkien varalta myös kaupunkialueilla ja puistoissa !


















Toisin kuin toiselta yleiseltä punkkien levittämältä infektiolta – borrelioosilta - puutiaisaivotulehdukselta voidaan suojautua rokottautumalla. TBE-rokottautumista suositellaan erityisesti THL:n määrittämillä riskialueilla, kuten rannikkoseuduilla ja muilla riskialueilla asuville ja oleileville sekä paljon ulkoileville.⁴

Rokottautuminen onnistuu julkisen terveydenhuollon lisäksi kätevästi yksityisillä terveysasemilla sekä punkkibusseissa, jotka liikkuvat vilkkaimmilla punkkialueilla keväisin ja kesäisin. Saaristolääkäreiden lääkäriasemalla työskentelevän lääkärin Janne Castrénin mukaan TBE-rokottautuminen kannattaa, jos liikkuu paljon luonnossa ja alueilla, joissa on punkkeja ja punkkien levittämiä tauteja.

– Riskialueilla asuvien tai lomailevien lisäksi TBE:lle alttiimpia henkilöitä ovat mm. golfaajat, koiran ulkoiluttajat sekä marjastajat ja sienestäjät, kertoo Castrén.

– TBE:tä kantavia punkkeja on yhä enemmän myös kaupunkialueilla ja puistoissa.

Yli 60-vuotiaat ovat suuremmassa riskissä saamaan taudin vakavamman muodon, joten heidän kannattaa kääntyä terveydenhoidon ammattilaisen puoleen, jos asuvat tai ovat menossa korkean riskin alueelle ilman rokotusta,