23 elokuuta, 2023

Kun kännykkävarkaus tapahtuu, kannattaa muistaa kolme asiaa ja toimia heti

Facebookissa Helsingin puskaradiossa on useita päivityksiä, joissa kerrotaan lompakon tai puhelimen kadonneen yökerhossa illan aikana. Kuvituskuva vuodelta 2019.

Mummotunnelia riivaa rikollinen ilmiö !

Helsingin puskaradiossa on useita päivityksiä, joissa kerrotaan lompakon tai puhelimen kadonneen yökerhossa illan aikana. 



Kännykkävarkaudet ovat palanneet koronaa edeltävälle tasolle. Kännyköitä on viety esimerkiksi yökerhoista, kuten Helsingin keskustan Mummotunnelista.

JOS ja KUN kännykkä varastetaan, kannattaa tehdä kolme asiaa: lukitse sim-kortti operaattorin kautta, etälukita laite mahdollisuuksien mukaan ja tee rikosilmoitus. Tässä nopeus on valttia.

Ei kannata jäädä seuraavaan päivään odottamaan, että saa kännykän lukkoon.

Jos haluaa välttyä siltä, että varas pääsee liittymään käsiksi, on syytä vaihtaa puhelimen pin-koodi oletuskoodista ja sulkea liittymä tilapäisesti, jos kännykkä varastetaan.

On epätodennäköistä, että varas pääsisi puhelimen tietoihin käsiksi, jos kännykän pääsykoodi on jokin muu kuin esimerkiksi helposti arvattava 1234-numerosarja. Kunhan on edes vähän vaikeampi koodi, niin todennäköisyys sille, että varas saisi puhelimen auki ilman mitään erikoisohjelmia, on hyvin pieni.

Laitteen voi myös etälukita, jos se varastetaan.

Rikosilmoituksen jälkeen operaattori voi laittaa puhelimen imei-koodin mustalle listalle, jolloin se ei toimi operaattoreiden verkossa niissä maissa, joissa kansainvälinen musta lista on käytössä.

Todennäköisyys sille, että varastettu kännykkä löytyy, on valitettavasti pieni. Varastetut kännykät liikkuvat nopeasti maanrajojen ulkopuolelle eikä useinkaan tiedetä tarkkaan, missä ja milloin puhelin on viety.

Ei kommentteja: