Suomen metsissä kasvaa uskomaton Supermarja, joka ei suomalaisille kelpaa tai pelätään sen myrkyllisyyttä.
- Juolukkaa on ennen luultu myrkylliseksi ja vatsakipuja aiheuttavaksi marjaksi.
- Nykyään tiedetään, että ravitsemuksellisesti juolukka on ainakin yhtä hyvä marja kuin sen lähisukulainen mustikka.
Metsässä liikkuva marjastaja voi törmätä elokuussa mättäisiin, joissa kasvaa kahdenlaista sinistä marjaa.
Todennäköisesti tummemmat ja matalammalla kasvavat siniset marjat ovat tuttua mustikkaa, korkeammalla kasvavat taas ovat mustikan lähisukulaismarjaa eli juolukkaa.
Olipa marja sitten mustikkaa tai juolukkaa, se kannattaa ehdottomasti kerätä mukaan.
Mustikkaa on syystä ylistetty supermarjaksi, kun taas sitä muistuttavaa juolukkaa on pidetty marjana, jota kannattaa välttää.
Nykyään kuitenkin tiedetään, että juolukka (Vaccinium uliginosum) on jopa mustikkaa parempi marja.
Juolukassa on enemmän C-vitamiinia kuin mustikassa ja enemmän kivennäis- ja hivenainepitoisuuksia kuin puolukassa.
Juolukassa on erittäin runsaasti antioksidantteja. Yhden flavoinoidin eli kversetiinin määrässä juolukka hakkaa kaikki muut marjat.
Luontoportti.fi-sivusto harmittelee, että jostain syystä juolukan marjoja ei ole ikinä osattu arvostaa Suomessa.
Juolukan poimimista ja syömistä ovat haitanneet pötypuheet ja vanhat uskomukset sen haitoista. Paikoin on uskottu, että juolukka olisi myrkyllinen tai että niitä syömällä saisi matoja mahaan.
Myrkytystietokeskuksen mukaan juolukka on myrkytön.
Miedon makuisia juolukan marjoja voi sekoittaa muiden marjojen joukkoon. Juolukoista voi valmistaa vaikkapa mehua, hilloa ja niitä voi pakastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti