26 huhtikuuta, 2024

  Suomen kesät pitenevät kuukaudella 


Kesät ovat muuttuneet. Viimeisimmät kesät ovat tuoneet mukanaan helteitä, joiden huippulämpötilat ovat yllättäneet Ilmatieteen laitoksen tutkijankin.                                                   Jos sama suunta jatkuu, Suomen kesät voivat tulevaisuudessa kestää jopa 30 päivää pidempään.

 Edellisten kesien huippulämpötiloissa on tapahtunut selvä hyppäys ylöspäin, ja kesien korkeimmat lämpötilat ovat olleet viime vuosina yllättävänkin korkeita.

Tilastojen mukaan vuodesta 2018 eteenpäin, yhtä kesää lukuun ottamatta, jossain päin Suomea on mitattu yli 33 asteen lämpötila.

On mielenkiintoista nähdä, onko tämä pysyväisluontoinen muutos vai onko tämä luonnollista sisäistä vaihtelua, joka tasoittuu. Jos tänäkin kesänä 33 asteen helteitä näkyy, se rupeaa kertomaan siitä, että jotain selkeää muutosta on meidän kesille tapahtumassa. Yli 30 asteen lämpötilat eivät ole Suomen kesässä nykyisin mikään poikkeus.

 

International Journal of Climatology -lehdessä vuonna 2020 julkaistun tutkimuksen mukaan terminen kesä pidentyy Suomessa lähivuosikymmeninä arviolta 4–5 päivää vuosikymmenessä. Tutkimus perustui 23 maailmanlaajuisen ilmastonmuutosmallin tuloksiin.

Ilmatieteen laitos on laatinut artikkelista suomeksi tiivistelmän, jossa kerrotaan, että Pohjois-Suomen talvi tulee vastaavasti lyhenemään viidellä ja Etelä-Suomen rannikolla jopa yhdeksällä päivällä kymmenessä vuodessa.

Tutkimuksen mukaan kuluvan vuosisadan puolivälin tienoilla terminen talvi voi jäädä lounaisimmassa Suomessa tulematta useammin kuin joka kolmas vuosi.

Ei kommentteja: