15 helmikuuta, 2020

Lintujen kevätmuutto on alkanut

Ensimmäiset metsähanhet saapuivat alkuviikosta länsirannikolle.

















Ensimmäiset metsähanhet saapuivat länsirannikolle.Lintujen kevätmuutto on alkanut tänä vuonna hyvin varhain.
Espoossa metsärastaan pesintä onnistui hyvin ja poikaset jättivät pesän viime maanantaina.
Lounais-Suomen pelloilla ruokailee jo satapäisiä laulujoutsenparvia. Hanhien muutto on aikaistunut viime vuosina. Ensimmäiset metsähanhet saapuivat tällä viikolla lounaisrannikolle. Kouvolassa ja Ahvenanmaalla on nähty ensimmäiset tundrahanhet. Muuttolintuvalikoimaa ovat lisäksi täydentäneet sepel- ja uuttukyyhkyt, muutama kiuru ja töyhtöhyyppä sekä monin paikoin havaitut pulmusparvet.
Poikkeuksellisiakin havaintoja löytyy. Paraisten Utöön ilmaantui lähes juhlapukuinen mustakurkku-uikku ja Kristiinankaupunkissa on bongattu kapustarinta.
Helmikuun harvinaisuuksia edustavat Kokkolassa ja Vaasan seudulla havaitut grönlanninlokit, Kirkkonummella ja Kouvolassa nähdyt jääkuikat sekä mustakaularastaat Inarissa, Kempeleessä ja Siilinjärvellä. Isohaarahaukka on nähty etelärannikolla ja mäntysirkku on viihtynyt jo liki kahden kuukauden ajan Raisiossa.

Helmikuun jälkipuoliskolla käynnistyy muun muassa meri- ja maakotkien muutto. Mikäli lämpimät lounaisvirtaukset jatkuvat, hanhi- ja joutsenparvet kasvavat nopeasti. Myös kiurut ja töyhtöhyypät saattavat yleistyä jo lähiviikkoina.

Ei kommentteja: