17 maaliskuuta, 2021

Kuusamossa suuri koboltti- ja kultaesiintymä

Koboltti on alkuaine, jota käytetään muun muassa akkumineraalina. Kuvassa Latitude 66 Cobalt Oy:n kairasydän.












 Kuvassa Latitude 66 Cobalt Oy:n kairasydän.

Australailais-suomalainen Latitude 66 Cobalt Oy on julkaissut keskiviikkona varanto-arvion Pohjois-Kuusamon Juomasuon kaivospiirin alueen esiintymistä kullan ja koboltin osalta.

Arviossa käy ilmi, että Juomasuo on Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n vertailun mukaan Euroopan neljänneksi suurin tunnettu kobolttiesiintymä. Esiintymät sisältävät arvion mukaan yhteensä 16 490 tonnia kobolttia (yli 200 ppm). Se on yhtiön mukaan 43 prosenttia enemmän kuin vuoden 2014 arviossa.

Juomasuon esiintymiä on tutkittu yhtiön mukaan syvimmillään noin 470 metriin. Latitude 66 Cobaltin vuoden 2018 tutkimuksen mukaan esiintymät jatkuvat tunnetun alueen ulkopuolelle.

– Näin ollen esiintymä on hyvin todennäköisesti varannoltaan nyt julkaistua arviota suurempi, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Tuore varantoarvio perustuu alueella aiemmin toimineiden yhtiöiden kairaamien kairasydänten uudelleenanalysointiin, yhtiön omiin tuloksiin sekä tutkimusten pohjalta tehtyyn esiintymän rakenteen uudelleenmallinnukseen.  Toimitusjohtaja Thomas Hoyer sanoo tiedotteessa, että Juomasuon esiintymät ovat poikkeuksellisen lupaavia. Kaivostoiminnan aloittamista ei kiirehditä, vaan Latitude 66 Cobalt keskittyy vielä tutkimaan malmipotentiaalia.

Ei kommentteja: